logo

Noterler artık 7/24 hizmet verecek

Vatandaş, daha sonra dava açmak için delil olarak kullanmak istediği bütün içerikleri, gece yarısı bile olsa noter işlemi olarak kayda alabilecek.

Noterlik İşlemlerinin Elektronik Ortamda Yapılması Hakkında Yönetmelik, 1 Mart’ta yürürlüğe girdi. Yasa, “Elektronik Ortamda Tespit” uygulaması getiriyor. Türkiye Noterler Birliği (TNB) iki yıllık yatırım ve hazırlıktan sonra, düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle birlikte kendi uygulamasını da faaliyete geçirdi. TNB’nin internet sitesi üzerinden sosyal medya ve internet sitelerinde görülen bir paylaşımın kaydı anında yapılabilecek. İnternet ortamındaki her türlü veri elektronik olarak tespit edilebilecek. Aynı zamanda bilgisayar, cep telefonu ya da tablet bilgisayar gibi her türlü donanımdaki verilerin de tespiti mümkün olacak.

Dışişleri Bakanlığı ile entegrasyon

Dışişleri Bakanlığı ve TNB sistemleri arasındaki entegrasyon ile konsolosluklarda yapılan noterlik işlemleri TNB bilgi sistemlerine kaydedilecek ve saklanacak. Yurtdışında yapılan bir vekaletnamenin geçerliliğinin doğrulanması, TNB bilgi sistemlerinden yapılabilecek.

Dünya