logo

BM'den Batı'ya 'sığınmacılar için kapıları açın' çağrısı

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Balkan ülkeleri başta olmak üzere Batılı ülkelere, Suriyeli sığınmacılar konusunda kapıları açık tutma çağrısında bulundu.

Ban, sığınmacıların Balkan rotasında bulunan ülkeler Avusturya, Slovenya, Hırvatistan, Sırbistan ve Makedonya'nın sığınmacılara giderek artan şekilde sınırlamalar uygulamasından endişe ettiğini, bunların uluslararası anlaşmalar ve buna ilişkin protokollerle çeliştiğini belirtti.

Ban, sığınmacıların Türkiye ve Yunanistan üzerinden Avrupa ülkelerine giden yolculuklarının da azalmadan sürdüğünü kaydetti.

Avrupa, mültecileri Yunanistan’a hapsetti

Orta Avrupa ülkelerinin Yunanistan’dan alınan mülteci sayısını kısıtlaması nedeniyle binlerce mülteci ülkede kapana kısıldı. Avrupa’ya öfke saçan Atina, Avusturya İçişleri Bakanı’nın ziyaretini iptal etti

Yunanistan, Balkan rotası ülkelerinin sıkı sınır kontrollerine başlamasının ardından on binlerce mülteciyle başbaşa kalmanın korkusunu yaşıyor. Avusturya’nın günde alınan mülteci sayısına kısıtlama getirmesinin ardından diğer Orta Avrupa ülkeleri de Viyana’yı izledi. Mültecilerin Almanya’ya gitmek için kullandığı ‘Balkan rotasında’ yer alan Slovenya, Avusturya, Sırbistan, Makedonya ve Hırvatistan, günde sadece 580 kişinin geçişine izin verme kararı aldı.

Yunan polisinin rakamlarına göre, Türkiye’den Yunanistan’a günde ortalama 2 bin mülteci giriş yaparken, komşu Makedonya’ya geçen mülteci sayısı günde 150’ye kadar düşmüş durumda. Ülkede mülteciler için kurulan sığınma merkezlerinde yer kalmadığı, mültecilerin açık alanlarda uyuduğu belirtiliyor.

Milliyet