logo

3 yıl süren davalar, 20 dakikada sonuçlanabilecek

Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, taraflar arasındaki hukuki anlaşmazlıkların mahkemelere başvurulmadan çözülmesini amaçlayan arabuluculuğun 700 yıl önce ahilik kültüründe kullanıldığını, örf ve adetlerimizde olduğunu belirterek, "Şimdi Avrupa ve ABD'de yaygın olarak kullanılan bu sistemle, sorunlar çok kısa sürede çözüme kavuşuyor. İki taraf arasında mahkemede 3 yıl süren bir dava, arabuluculukla 20 dakikada sonuçlanabiliyor" dedi.

"Toplumsal uzlaşı barış kültürü açısından çok önemli"

Arabuluculuğun hem işveren hem de işçi için faydalı olduğunu ve herkesin lehine sonuçlar alındığını kaydeden Öztatar, "Arabulucuk sisteminde, mahkemeden farklı olarak sorunları taraflar çözüyor. İki taraf arasında mahkemede 3 yıl süren bir dava, arabuluculukla 20 dakikada çözülebiliyor. Hiçbir davayı 20 dakikada çözemezsiniz.

Dava konuları yaklaşık olarak 200-400 gün arasında çözülen uyuşmazlıklardır. Ama arabuluculuk daha ekonomik, kolay, ucuz, ve gizli bir sistem. Bu konuda yapılan çalışmalar, ülkemizdeki uzlaşı kültürü açısından da önemlidir. Bu konuda işadamlarımızdan arabuluculuk konusunda önderlik yapmasını, toplumumuzda uzlaşma kültürünün yaygınlaşmasına katkı vermelerini bekliyoruz. Gerçekten iki insanın, iki şirketin barışması, uzlaşması, hem ekonomimize hem de toplumsal hayatımıza barış kültürü oluşması açısından çok büyük katkı sağlayacaktır" diye konuştu.

Millî Gazete