logo

Türkiye’den gidecek mültecileri kimin alacağı belirsiz

Avrupa Birliği ve Türkiye arasında imzalanan ortak eylem planında üye devletlerin Türkiye’den 400 bin mülteciyi alması üzerinde uzlaşılmıştı. Ancak hiçbir ülke, Almanya Şansölyesi Merkel’in ‘gönüllüler koalisyonu’na katılmıyor.

Almanya’da yayımlanan Der Spiegel dergisinin haberine göre, Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye’nin anlaşmaya vardığı ‘ortak eylem planı’ çerçevesinde Türkiye’den alınması gereken 400 bin mülteciyi almaya gönüllü ülke bulmak konusunda zorluk yaşıyor. Türkiye’ye mülteci kampları kurulması ve kamplardaki imkanların artırılması için 3 milyar euro ödemeyi kabul eden AB, Türkiye’den 400 bin mülteciyi yasal yollarla Birlik ülkelerine alma sözü vermişti.

Fransa ve İsveç’ten ret

Türkiye ile yapılan anlaşmanın üzerinden iki hafta geçse de, Merkel’in Türkiye’den AB ülkelerine mültecilere almak için kurulması planlanan ‘gönüllü koalisyon’ planının üye ülkeler arasında destek görmediği belirtildi.
Almanya’dan sonra AB içinde en çok mülteci alan İsveç, Merkel’in ‘gönüllü koalisyon’ planını hayata geçirmek istemediğini belirtiyor.
Fransa ise geçen hafta, AB içinde Yunanistan ve İtalya gibi ülkelerden diğer üyelere kota sistemi ile dağıtılan 160 bin mülteci dışında, ilave mülteciyi ülkeye almayacağını duyurdu. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’nin, göçmen karşıtı siyasi söylemlerle ülkede yükselişe geçen aşırı sağcı Ulusal Cephe (FN) partisi nedeniyle, bu konudaki tutumunu sertleştirmesi bekleniyor.

Dağıtım hâlâ yapılamadı

Avrupa Birliği’nin Yunanistan ve İtalya’da bulunan 160 bin mülteciyi üye ülkelere dağıtmak için uyguladığı ‘kota sistemi’ ise Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Polonya ve Slovakya’nın muhalefeti nedeniyle tıkanma noktasına geldi. Şu ana kadar 160 bin mülteciden yaklaşık 400’ü dağıtılırken, Slovakya ve Macaristan konuyu Avrupa Adalet Divanı’na taşımıştı. Oluşturulacak ‘gönüllü koalisyon’ mekanizması üzerinden mültecileri AB’ye almak isteyen Şansölye Merkel, Türkiye ile AB arasında 30 Kasım’da gerçekleşen zirveden önce mini bir zirve gerçekleştirmişti. Yapılan mini zirveye Avusturya, Finlandiya, İsveç, Yunanistan, Belçika, Hollanda, Lüksemburg katılmıştı. Türkiye’den alınacak 400 bin mülteciyi ‘kota sistemiyle’ bütün üye ülkelere dağıtmayı öngören bir planın kabul edilmesi ise ihtimal dahilinde gözükmüyor.

Milliyet