logo

Yurtlardaki 10 bin çocuk tekrar ailesine döndü

"Çocuklar aile çatısı altında, aileler de bizim çatımız altında" sloganı ile başlatılan 'aileye dönüş' programı ile 10 binden fazla çocuk, maddi yardımlar sayesinde devlet yurtları yerine ailesinin yanında desteklendi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından 2005'te başlatılan aile yanına dönüş projesi ile sadece maddi geçimsizlik nedeniyle çocuklarına bakamayan ailelerin evlatlarını devlet yurtlarına vermesi yerine evinde kalması amaçlanıyor. Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre 2002'de aile yanına döndürülen çocuk sayısı sadece 268 iken, Eylül 2015'te bu rakam 10 bin 935'e yükseldi. Yurttan evine dönen 10 binin üzerinde çocuğun yanı sıra 91 bin 685 çocuk da hiç kurum bakımına alınmadan, doğrudan ailesinin yanında maddi olarak desteklendi. 2015 itibarıyla ekonomik yetersizlik içerisinde olan okul öncesi çocuklara aylık 394 lira, ilköğretim çağındaki çocuklara 591 lira, ortaöğretime devam eden çocuklara 631 lira ve yükseköğretime devam eden çocuklara da aylık 710 lira maddi destek sağlanıyor.

Ailelere sıkı takip

Aile Bakanlığı, bu desteklerin doğru yere gitmesi için sıkı bir takip mekanizması işletiyor. Aileler, 6 ayda bir yapılan ziyaretlerle kontrol ediliyor. Çocuğuna ekonomik nedenlerle bakamayan anne babaların destekten faydalanabilmesi Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'ne müracaat etmesi gerekiyor. İnceleme sonucu destek sağlanıyor. Ailelere her ayın en geç 15'ine kadar ödeme yapılıyor. Sosyal ve ekonomik destek ailenin ihtiyacının sona ermesi ile birlikte kesiliyor.

Sabah