logo

Macaristan'a sığınmacı tepkisi

Göçmenlerin, AB ülkelerine giriş kapısı olarak gördüğü Macaristan, tepki çeken uygulamalarını sürdürüyor.

En çok göçmenin giriş yaptığı Sırbistan sınırını dikenli teller ve sınır duvarıyla çeviren Macaristan, aynı yöntemi Romanya ve Hırvatistan sınırına da uygulamaya hazırlanıyor. Fakat dikenli tel üreten Alman şirketler ürünlerini bundan böyle bu ülkeye satmayacağını duyurdu. Mutanox firması "Bu dikenli teller, masumlara ve çocuklara karşı kullanılmamalı" gerekçesiyle satışı yapmayacaklarını duyurdu. Macar yetkililerin ABD ve Çin gibi üreticilere başvurması bekleniyor.

Sığınmacılara yapılan sert müdahale

Macaristan'ın Sırbistan sınırındaki sığınmacılara yönelik sert müdahalesi uluslararası toplumun tepkisini çekti. BM, sığınmacılara sert müdahaleye tepki gösterirken, Avrupa seyrediyor.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun Suriyeli sığınmacıların Macaristan ve Sırbistan'da gördükleri muamelenin kabul edilemez olduğunu söyledi.

Suriye'de savaştan kaçan sivillere, sığınma taeplerinin kabulü de dahil her türlü desteğin verilmesi gerektiğini kaydeden BM Genel Sekreteri Ban, "Kendinizi onların yerine koyun" dedi.
Macaristan ise tepkilere anlam veremediğini belirtti. Aşırı sağcı hükümet Avrupa Birliği'nin sığınmacı politikasının çöktüğünü ve Hırvatistan ile Romanya sınırılarına da tel çekmeyi planladıklarını kaydetti.

Macaristan'ın sınırı kapatması üzerine binlerce kişi Hırvatistan'a yöneldi. Dünden bu yana 5 binden fazla sığınmacının Hırvatistan'a girdiği belirtiliyor.

NTV