logo

Sağlık harcamalarının dörtte biri diyabete

Halk arasında "şeker hastalığı" olarak bilinen diyabet, Türkiye'de Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) yıllık sağlık harcamalarının 10 milyar liralık bölümünü oluştururken, bu rakam, toplam sağlık harcamaları içinde yüzde 23'lük yer tutuyor.

Uluslararası Diyabet Federasyonu (IDF) 2014 verilerine göre, diyabetin dünyada sadece doğrudan maliyeti yıllık 612 milyar doları buluyor.

Uluslararası Operasyonlar Başkan Yardımcısı Mike Doustdar, diyabetle ilgili sağlık harcamalarının, ortalama yaşam süresinin uzamasıyla daha da arttığını belirterek, "Uluslararası Diyabet Federasyonu 2014 verilerine göre, diyabetin dünyada sadece doğrudan maliyeti 612 milyar doları buluyor. Dolaylı maliyetinin de bu rakamın çok daha üstünde olduğu öngörülüyor. Diyabet, dünyadaki sağlık harcamalarının yaklaşık yüzde 11'ini oluşturuyor" dedi.

Diyabet harcamalarının azaltılabilmesinde erken tanı ve tedavinin önemine dikkati çeken Doustdar, "Diyabet maliyetinin yüzde 75'i komplikasyonlardan kaynaklanıyor. Bu nedenle komplikasyonlar önlenebilirse sağlık harcamalarında ciddi azalma sağlanabilir" diye konuştu.

Türkiye'nin diyabete ayırdığı sağlık harcamaları hakkında bilgi veren Doustdar, "Diyabet, SGK’nın yaptığı yıllık sağlık harcamalarının 10 milyar lirasını, diğer bir deyişle yüzde 23'ünü oluşturmaktadır" dedi.

AA