logo

Üç devlet anlaştı, aç ve susuz 8 bin mülteci kurtarılıyor

Endonezya, Malezya ve Tayland'ın denizde günlerdir aç ve susuz teknelerde bekleyen 8 bin Arakanlı Müslüman ve Bangladeşliye geçici sığınma hakkı tanıma konusunda anlaşmasından saatler sonra 430 mülteci, Endonezya'nın Açe bölgesindeki balıkçılar tarafından kurtarıldı.

Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da bir araya gelen Endonezya, Malezya ve Tayland dışişleri bakanları, denizlerde haftalardır aç ve susuz bekleyen 8 bin mültecinin kurtarılması konusunda anlaşmaya vardı.
Myanmar'daki muhalefet partisi de Güney Asya'da denizde mahsur kalan çok sayıda göçmen arasında yer alan Arakanlı Müslümanlara destek veren açıklama yaptı.

Ulusal Demokrasi Birliği'nin sözcüsü Nyan Win, Hint Okyanusu ve Andaman Denizi açıklarındaki insan kaçakçılarına ait teknelerde bulunan bu kişilere insan haklarını göz önünde bulundurularak muamele edilmesi gerektiğini söyledi.

Myanmar hükümeti de göçmen krizinin sebep olduğu uluslararası baskı karşısında tutumunu yumuşattı. Myanmar Devlet Başkanlığı sözcüsü Ye Htut, "Denizdeki insanlar konusunda uluslararası toplumda endişe bulunduğunu anladıklarını" belirterek, "Bu kişiler, Myanmarlıysa ve Myanmarlı olduklarını kanıtlayacak yeterli delilleri varsa insanlarımızı geri getirmeye hazır olmalıyız" ifadesini kullandı.

Uluslararası Göç Örgütü'nün verilerine göre, deniz yoluyla bölgedeki ülkelere ulaşmaya çalışan göçmen sayısı 2015'in ilk dört ayında geçen yıla göre iki kat artarak 25 bine ulaştı.

Myanmar'da 1982'de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını kaybeden Arakanlı Müslümanlar "devletsiz" sayılıyor. Birleşmiş Milletler'in "eziyet gören dini azınlık" olarak tanımladığı Arakanlı Müslümanlar, ülkenin batısındaki Arakan eyaletinde derme çatma kamplarda yaşıyor.Bangladeş'teki mülteci kamplarında da yaklaşık 29 bin Arakanlı Müslüman bulunuyor.

NTV