logo

Malezya, Myanmar’dan Arakanlıların hesabını soracak

Güney Asya’da denizde çok sayıda göçmenin mahsur kalmasıyla yaşanan trajedi üzerine Malezya’nın, Myanmar’a Arakanlı Müslümanlar konusunda sert bir uyarıda bulunmayı planladığı bildirildi.

Malezya Dışişleri Bakanlığı’ndan adının açıklanması istemeyen bir yetkili, yaptığı açıklamada, bu hafta Myanmar, Endonezya ve Tayland dışişleri bakanlarının katılması beklenen Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) toplantısına Myanmarlı yetkililerin iştirak etmemesi halinde ülkesinin Rohingya Müslümanlarına ilişkin Myanmar’a sert bir uyarı yapmayı planladığını söyledi. Malezyalı yetkili, Myanmar’ın Malezya Dışişleri Bakanlığı’nın Arakanlı Müslümanlar meselesinin ele alınacağı resmi toplantı talebine henüz yanıt vermediğini de ifade etti.

Malezya, Endonezya ve Tayland, göçmen taşıyan tekneleri “denizde kalmaya elverişsiz durumda ve batıyor olmadıkça” geri çevireceklerini duyururken, Tayland daha sonra küçük teknelere izin verebileceğini açıklamıştı. Öte yandan, Myanmar Devlet Başkanlığı’nda görevli üst düzey yetkili U Zaw Htay, ülkesinin göçmen krizinin ele alınacağı toplantıya katılması yönünde artan uluslararası baskıyı eleştirdi.U Zaw Htay, Facebook’taki paylaşımında, “ASEAN bölge ülkelerinin kendi zayıflıkları ve sorunlarıyla cesurca başa çıkmaları gerekli. Suçu sadece Myanmar’a yükleyince sorumlulukları ortadan kalkmayacak” ifadesini kullandı.