logo

Arakanlıların tekneleri Endonezya'da kıyıya vurdu

Myanmar'dan uzaklaşan Arakan Müslümanlarını taşıyan teknelerin, Endonezya'nın batı kıyılarına vurduğu bildirildi. Cakarta'daki Uluslararası Göç Örgütü'nün yöneticilerinden Steve Hamilton, 500'den fazla Arakan Müslümanını taşıyan teknelerin sabah Açe'ye bağlı Seunuddon bölgesinde kıyıya vurduğunu, teknelerdeki bazı kişilerin tıbbi yardıma ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Hamilton, ekiplerinin bölgeye gittiğini, kıyıya vuran dört tekneden üçünün, insan kaçakçıları tarafından terk edildiğini, diğerinin de yakıtının bittiğini ifade etti.

Steve Hamilton, teknelerde Arakan Müslümanlarının yanı sıra Bangladeşlilerin de bulunduğunu belirtirken, yetkililer, binlerce kişinin de denizde mahsur kalmış olabileceği uyarısında bulundu.

Myanmar'da 1982'de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını kaybeden Arakan Müslümanları "devletsiz" sayılıyor. Birleşmiş Milletler tarafından "eziyet gören dini azınlık" olarak kabul edilen Arakan Müslümanları, ülkenin batısındaki Arakan eyaletinde derme çatma kamplarda yaşıyor.

Arakan Müslümanları, sadece kendileri için uygulanan bazı kısıtlamalara maruz kalıyor. Resmen evlenmelerine olanak tanınmayan Arakan çiftlerine sadece iki çocuk için izin veriliyor. Doğan çocuklar için ise doğum belgesi düzenlenmiyor.

İnsan hakları örgütleri, Arakan Müslümanlarının hem şiddet olaylarına hem de yasal, ekonomik ve toplumsal ayrımcılığa maruz kaldığına dikkati çekiyor. 2012'de eyalette Budistler tarafından düzenlenen saldırılarda çoğu Müslüman yaklaşık 280 kişi yaşamını yitirmişti. Yüzlerce ev ve iş yerinin ateşe verildiği çatışmalar yüzünden binlerce kişi, bölgeyi terk etmek zorunda kalmıştı. Her yıl binlerce Arakan Müslümanı, Arakan'dan teknelerle uzaklaşarak, başka ülkelere gitmeye çalışıyor.

Dünya Bülteni