logo

İnşaat projeleri ve imarda yenilikler

İmar Kanunu'ndaki düzenlemeyle, yeni teknoloji getiren yatırımlara destek geliyor. Sığınak ve otoparkı daraltana ise ceza yolda

Ekonomi yönetimi, İmar Kanunu'nda önemli bir düzenlemeye daha gidiyor. Buna göre Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı tarafından yeni teknoloji getiren, büyük ölçekli veya kesinleşen imar planları da on yıl değiştirilmeyecek. Maketten satışa sınırlama gelirken, onaylı projede görülen sığınak ve otoparkı daraltan müteahhitlere yönelik yaptırımları da artırıyor. Sahil şeridinde yapılacak yapıların estetik komisyonlarınca değerlendirilmesi zorunlu olacak. İdari para cezaları üç kat artırılırken, hapis cezası ve belli süre yetki belgelerinin iptali öngörülüyor. Ayrıca yatırımlara destek için de yatırım arazilerine yönelik açılan davalar nedeniyle oluşan mağduriyetler son bulacak.

Yaptırım artıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın iş dünyası ile birlikte hazırladığı tasarı yatırımları desteklerken konut satışlarında alıcı ile müteahhit arasındaki sorunlara çözüm üretecek. Önceki yasada tanımı yapılmayan net alan, brüt alan, eklenti ve taban alanı tanımları yeniden yapılıyor. Satış sözleşmesi yapılan kişilerin onayı alınmadan, mimari projede ve bağımsız bölümlerin teknik, konum ve büyüklüğünde değişikliğe giden, projeye aykırı tanıtım katalogları hazırlayanlara da para cezası verilecek.

Sabah