logo

Trafiği tatilciler bile rahatlatmıyor

Akademisyenlerin yaptığı ‘İstanbul Trafik Otoritmi’ çalışmasından çıkan sonuç; “Kış akşamlarında Avrupa-Anadolu geçişlerindeki trafik yoğunluğu nedeniyle E-5’i tercih edenler saat başına 22 dakika zaman kaybediyor. Aynı dönemde TEM güzergahındaki kayıp süre 41 dakika.”

İstanbul’un ana arterlerindeki trafik sıkışıklığı düzeyleri ve dönemler arasında farklılıkları tespit etmek için Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu Lojistik Uygulamaları ve Araştırmaları Merkezi tarafından hayata geçirilen ‘İstanbul Trafik Otoritmi’ çalışmasının son dönem verileri açıklandı.
TEM, E-5 ve bağlantı yollarındaki araçların geçiş hızları ile varış süreleri hesaplanarak, trafikte kaybedilen zaman dilimlerinin hesaplandığı çalışmada İstanbullu sürücüler için hiç de parlak olmayan sonuçlar ortaya çıktı. Toplam 112 rotada yapılan çalışmalar sayesinde, İstanbul trafiğinin yüzde 84’üne denk gelen kısmın istatistik verileri hesaplandı.

E-5’te kayıp 20 dakika

Prof. Dr. Okan Tuna ve Yrd. Doç. Dr. Serkan Gürsoy tarafından yapılan çalışmada dikkat çeken sonuçlar şöyle:

  • Sabah saatlerinde Anadolu-Avrupa yönünde E-5 üzerinde kaybedilen süre saat başına 20 dakika. TEM üzerinde saat başı kaybedilen süre ise 35 dakika. Bu kayıp zaman yaz ayları yaklaştıkça azalıyor. E-5 üzerinde saat başına kayıp önce 18 dakikaya, tam yaz aylarında (tatil zamanı) ise saat başına 15 dakikaya düşüyor. Tatile gidenler sayesinde E-5 trafiğindeki sıkışıklık saat başına 2 ile 5 dakika arasında kazanç sağlayacak şekilde rahatlıyor.
  • Yaz aylarında TEM’deki araç yoğunluğu E-5’teki araç yoğunluğuna göre sürücüler açısından daha olumlu. Yaz aylarında tatile gitmeyen İstanbullu sürücüler kentiçi ulaşımda E-5’i daha çok tercih ediyor.
  • Kışın sabah saatlerinde E-5’de oluşan trafik yoğunluğunun İstanbul’a olan günlük faturası yaklaşık 1 milyon 290 bin lira. Yaz aylarında bu maliyet 975 bin liraya düşüyor. Aynı dönemde akşam saatlerindeki kazanç ise Avrupa-Anadolu yönünde 423 bin lira. İstanbul’da yaz aylarında trafik sıkışıklığının azalmasına bağlı olarak 402 bin liralık kazanç elde ediliyor.
  • Sadece E-5 güzergahında seyreden ve Temmuz-Ağustos aylarında kenti terk eden sürücüler sayesinde 18 milyon liralık zarar ortadan kalkıyor. Aynı durum TEM değerleri baz alındığında daha da artıyor.

Sabah 17 dakika akşam 22 dakika

Kış akşamlarında Avrupa-Anadolu geçişlerindeki trafik yoğunluğu nedeniyle E-5’i tercih edenler saat başına 22 dakika zaman kaybediyor. Aynı dönemde TEM güzergahındaki kayıp süre 41 dakika. TEM’de Avrupa-Anadolu istikametinde yaz akşamlarında saat başına kaybedilen süre ise 35 dakika Kışın sabah saatlerinde TEM güzergahını kullanarak Anadolu Yakası’na geçmek isteyen sürücüler trafik sıkışıklığı nedeniyle 17 dakika kaybediyor. Bu kayıp akşam saatlerinde 22 dakikaya çıkıyor.”

Milliyet