logo

İstanbul trafiğine çözüm arayışları

Trafik sorununa çözüm arayan Büyükşehir Belediyesi Londra'daki bölge ücretlendirmesi uygulamasını inceliyor. Proje hayata geçirilirse Fatih, Aksaray, Beşiktaş, Taksim, Bakırköy, Üsküdar ve Kadıköy meydanlarına araçla girenlerden ücret alınacak.

Londra, Singapur, Stockholm, Milano'daki bölge ücretlendirmesinin uygulamasının İstanbul'da yapılabileceği yerler inceleniyor. Çalışma kapsamında il genelindeki 4 bin kilometrelik yol ağı mercek altına alınacak, trafik sıkışıklığının yoğun olduğu yerler tespit edilecek. Yollardaki sıkışıklığın azaltılmasına yönelik projeler geliştirilecek.

Bu projeler arasında belli bölgelerin ücretlendirilmesi de yer alıyor. Londra, Singapur, Stockholm, Milano'daki bölge ücretlendirmesi uygulaması incelenecek ve İstanbul'da bu uygulamanın yapılabileceği yerler tespit edilecek. Sıkışıklık ücretlendirilmesi denilen yöntemin Tarihi Yarımada, Aksaray, Beşiktaş, Taksim, Bakırköy, Üsküdar, Kadıköy meydanları ve çevresinde uygulanabilmesi için projeler hazırlanacak. İstanbul trafiğinde yoğunluğu arttıran miting, maç ve konser organizasyonları için özel düzenlemeler yapılacak. İstanbul genelinde en büyük 2 miting alanı Yenikapı ve Maltepe miting alanlarıyla, 4 stadyumu için kapasite bilgileri toplanacak ve en yoğun güne ilişkin tahliye planları ortaya konacak. Ramazan ve Kurban bayramlarında oluşan yoğunlukla ilgili de özel bir çalışma yapılacak, özellikle arife günlerinde şehirden çıkışa yönelik özel sirkülasyon projeleri geliştirilecek.

Dolu araçlara öncelik

Uzmanlar, ayrıca, yüksek dolulukta araçlara öncelik stratejisini de mercek altına alacak. İstanbul'da belli saatlerde toplu taşıma araçlarının kullandığı şeritlerin, üç veya dört yolculu otomobillerin de kullanmasına izin verilmesi ve bu sayede trafikteki araç sayısının azaltılması amaçlanacak. Yüksek doluluklu araç şeritlerinin uygulanabileceği güzergahlar belirlenecek. Ulaşım uzmanları tarafından yaklaşık 1,5 yılda hazırlanacak projeler, belediye yönetimine sunulacak. Belediye, İstanbul'un hangi bölgelerinde hangi projelerin uygulanacağına karar verecek.

Sabah