logo

Teknoloji gençliği bel ağrısına teslim

İngiltere’de 30 yaş altı 2 bin 100 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen anket sonucunda, katılımcıların yüzde 50’sinin ciddi bel ve sırt ağrılarından muzdarip olduğunu ifade ediyor.

Uzmanlar gençlerde artan bu şikâyetlerin sebebinin, hareketsiz yaşam tarzının yaygınlaşması ve artan teknoloji bağımlılığı olduğunu belirtiyor. Yapılan araştırmalar bel ve boyun rahatsızlıkları nedeniyle tedavi görme yaşının 12’ye düştüğünü gösteriyor.

‘Modern yaşam tarzı’

Ankete katılanların yüzde 86’sı aralıklarla devam etmekte olan sorunlar yaşadığını söylüyor. Bu oran geçen yılki yüzde 77’lik orana göre artmış durumda. İngiltere’de eklem ve omurilik tedavileri üzerine çalışan Doktor Rishi Loatey, kullanımı yaygınlaşan teknolojik cihazların giderek küçülen ve taşınabilir hale geldiğini, bireylerin cihazları kullanım şekillerinin de buna bağlı olarak değiştiğini belirtiyor. Uzmanlar modern yaşam tarzı nedeniyle toplumun günde ortalama 10 saatini oturarak geçirdiğini, bu durumun bel, sırt ve boyuna binen gerilimi artırdığını ifade ediyor.

Bel sağlığı için bunlar önemli!

  • Bel ve sırt kaslarını güçlendirmek için yüzme, bisiklet ve yürüyüş yapılmalı.
  • Oturuş şeklini bozmaması için arka ceplerde cüzdan gibi eşyalar bulundurulmamalı.
  • 20 dakikadan daha fazla aralıksız oturmamak gerekiyor.
  • Kilo kontrolü yapılarak vücudun ağırlık merkezinin değişiminin önüne geçilmeli.
  • Bilgisayar ekranlarının en üst kısmı kaş hizasında olmalı.

Milliyet