logo

Kar yağarken şimşek çakması normal mi?

İstanbul'da etkili olan kar yağışına zaman zaman çok şiddetli gök gürültüleri eşlik etti. Kar yağarken şimşek çakmasına alışık olmayan kişiler meteorolojiyi soru yağmuruna tuttu.

Kar yağarken şiddetli gök gürültüsünün nedeni denize kıyısı olan bölgelerde kar yağarken deniz üzerindeki kutupsal soğuma.

Genellikle denize kıyısı olan bölgelerde yaşanan kar yağarken şimşek çakmasının nedeni deniz üzerinde aşırı soğuk havanın oması. Sıcak deniz üzerinden buharaşan hava üzerindeki soğuk hava içerisinde hızla yükselmesi ile bulut içerisinde küçük dolu taneleri oluşuyor. Bu doluların bulutun içinde bulunan buz parçalarıyla elektriksel etkileşime geçmesi ile gök gürültüsü oluşuyor.

Meteoroloji yetkilileri ise konuya şu açıklamayı getiriyor:"Gökgürültüsü şimşek ve kar yağışı yadırgandı. Çok soğuk olduğu zaman havada dikine gelişen bulutlar oluşuyor. Bu ilkbaharda yaşanan doğa olayının bir benzeri. Bu nedenle de aynı ilkbahardaki gibi gök gürültüsü meydana geliyor. Kar yağarken şimşek çakmaz diye bilimsel bir kural yok. Bu normal bir olaydır. Korkup endişelenmeye gerek yok"

Milliyet