logo

Gazlı içecekler yaşlandırıyor

Yoğun şeker ihtiva eden gazlı içecekler, vücuttaki hücreleri 4.6 yıl yaşlandırıyor, kanser riskini artırıyor ve dişleri çürütüyor

Gazlı içeceklerin zararları hakkında bugüne kadar yapılan araştırmaları kapsayan ve İngiliz Daily Mail gazetesi tarafından yapılan bir derleme, gazlı içeceklerin sanılandan fazla zararı olduğunu ortaya çıkardı.

Son olarak Harward Üniversitesi’nin araştırmasında, günde iki şişeden fazla gazlı içecek tüketen kız çocuklarının, 2.7 ay daha erken âdet dönemine girdikleri belirlendi.

Derlemede, California Üniversitesi araştırmacılarının bulgularına dayanarak, gazlı içeceklerin, vücuttaki hücreleri 4.6 yaş yaşlandırdığı bilgisi yer alıyor. İçerisinde yoğun şeker bulunan bu tip içecekler, diğer şekerli besinlere olan arzuyu tetikliyor. Gazlı içeceklerin kanser hastalığıyla ilişkisi de bulunuyor. Laval Üniversitesi’nin araştırmasına göre ise, gazlı içecekleri fazla tüketen kadınların meme kanserine yakalanma riski artıyor.

Ağızdaki bakterilerle tepkime gösteren gazlı içeceklerde bulunan şeker, zararlı bir asidin üremesine neden oluyor. Böylelikle, dişlerin çürüyor ve dişlerin yüzeyinde aşınma oluşuyor. Birmingham Üniversitesi’nden Profesör Damian Walmsley, Diyet içeceklerin bile, düşük seviyede şeker içermesine rağmen dişler için zararlı olduğunu belirtti. Ayrıca içinde tatlandırıcı bulunan içeceklerin, mide tarafından kolaylıkla hazmedilmediği ve bu yüzden ishale neden olabileceği söyleniyor.

Milliyet