logo

Obeziteyle mücadele okul çağında başlayacak

Obeziteyle mücadeleye ilkokul çağından itibaren başlanılmasının öngörüldüğü pakete göre gıda ürünlerinin etiketlerinde besin değeri tablosu yer alacak

“Sağlıklı Yaşam ve Hareketlilik Programı” obezite ve diyabetle mücadelede öğrenciler için yeni eğitim materyallerinin hazırlanması, ilköğretimden başlayarak çocuklara bilinçlendirme eğitimi verilmesi öngörülüyor.

Programın içinde yer alan bazı düzenlemeler şöyle:

  • Sağlık kuruluşlarına başvuran bireyler fazla kiloluluk ve obezite açısından değerlendirilecek. İlköğretim çağından itibaren obezite ve diyabetle mücadele konularında faaliyetler düzenlenecek.
  • locuklara yönelik aşırı tüketimi tavsiye edilmeyen yiyecek ve içecekler belirlenecek. Çocuklara yönelik olmak üzere sağlığa zararlı gıda ürünlerinin yanıltıcı tanıtımını sınırlandırmak ve Reklam öncesi gerekli kontrolleri sağlamak amacıyla reklam kurulunun yetkileri genişletilecek.
  • Gıda ürünlerinin etiketlerinde kolay anlaşılabilir ve okunabilir şekilde besin öğeleri (enerji, total yağ, doymuş yağ, trans yağ, tuz ve şeker) tablosunun yer alması sağlanacak.
  • Ülke genelindeki Toplum Ruh Sağlığı Merkezi (TRSM) sayısı ve kapasitesi artırılacak.
  • Tütün, Alkol ve diğer bağımlılık yapıcı maddelerin kullanımının azaltılmasına yönelik sigara içen çalışanı bulunmayan işyerleri özendirilecek. Filmler başta olmak üzere diğer TV programlarının da içinde olduğu medya faaliyetlerinde tütün, alkol ve diğer bağımlılık yapıcı madde kullanımının olumsuz bir tutum ve davranış olarak algılanması sağlanacak.

Milliyet