logo

‘Sütün yarısı kaçak, tavuk yemi GDO’lu’

Ziraat Mühendisleri Odası’nın Ziraat Mühendisliği Teknik Kongresi’nden gıda güvenliğiyle ilgili çarpıcı sonuçlar çıktı. Mühendislerin belirlemelerine göre süt sektörü başta olmak üzere bazı gıda sektörlerinde kayıtdışılık toplam üretimin yüzde 50’sine kadar çıkıyor, tavuk yemleri büyük oranda GDO (genetiği değiştirilmiş organizma) içeriyor. Kongrenin sonuç raporunda, çıktığında tartışmalara neden olan Büyükşehir Yasası için de “kır-kent dengelerini, varlığını, kimliğini alt üst etmiştir” denildi.

Ziraat Mühendisliği Teknik Kongresi’nin sonuç raporunda, Türkiye’de kanatlı sektörünün, son 20 yıldaki gelişmelerle beyaz et ve yumurta üretiminde dünyada ilk 10 içinde yer aldığı belirtilerek, “Bu gelişime karşın sektör çok sayıda sorunu barındırmaktadır. Bunların başlıcaları; genetik materyal ve yem hammadde temininde dış alım zorunluluğu, kanatlı beslemede kullanılan yem hammaddelerinin insan gıdası olarak da kullanılması, yem hammaddelerinin büyük oranda GDO içeren ürünler olması, hayvan refahına ilişkin kaygılar, sürdürülebilirlik ve çevresel etkilerdir” ifadesine yer verildi.

‘Denetim kamuda olmalı’

Raporda, gıdada kayıtdışının ulaştığı boyutlara dikkat edilmesi gerektiği vurgulanarak, “Türkiye’nin gıda güvenliği alanındaki temel ve acil çözüm bekleyen başlıca sorunu gıda üretim pratiklerinin tüm bileşenleri ile kayıt ve denetim altına alınamamasıdır. Süt sektörü başta olmak üzere bazı gıda üretim alt sektörlerinde kayıt dışılık toplam üretimin yüzde 40 -50’sine karşılık gelmektedir. Bu alanda denetim yetkisi ve sorumluluğu kamuya ait olmalıdır ve bu yetkinin özel sektöre devri kabul edilebilir bir yaklaşım değildir” denildi.

Milliyet