logo

Yeni aile paketinden, anneye izin ve yardım

"Ailenin ve Dinamik Nüfus yapısının Korunması" programı açıklandı. Programda annelere, babalara, evleneceklere, çocuklu ailelere ait bazı yeni düzenlemeler yer alıyor.

Planda şu düzenlemeler var:

Evlilik eğitimi:
TSK personeline yönelik verilen evlilik öncesi eğitim yaygınlaştırılacak. Halk Eğitim Merkezleri'ne ve Kuran-ı Kerim kurslarına devam eden kursiyerlere eğitim verilecek.

5 bin sosyolog alınacak:
Sosyal yardım veya sosyal hizmete ihtiyacı olan bütün vatandaşlara ulaşacak Aile Sosyal Destek Programı (ASDEP) hayata geçirilecek. Yardıma muhtaç 500 aileye bir ASDEP görevlisi düşecek. Bu kapsamda 5 bin sosyolog, psikolog alınacak.

Bilinçli tüketim dersleri:
Ailelere bankacılık, borçlanma, kredi kartı kullanımı ve yatırımlar konusunda eğitimler verilecek. Bilinçli tüketim için de eğitimler artırılacak.

Erken doğum izne eklenecek:
Prematüre doğumlarda annelik izin hakları 9 aya göre (40 hafta) düzenlenecek. Yani bebek 7 aylık doğarsa aradaki 2 aylık süre de ayrıca 16 haftalık izin dışında izin olarak verilecek. Devlet memurlarının doğum izinlerinde oldukları dönemde kadro ve derece ilerlemeleri de sağlanacak.

Yarı zaman, tam ücre:
Ebeveynlere birinci çocuk için 2 ay, ikinci çocuk için 4 ay, üçüncü çocuk için 6 ay yarı zamanlı ücretli çalışma hakkı getirilecek. 16 haftalık doğum izninin üzerine ilk çocuğu olan anne 2 ay yarı zamanlı yani öreğin günde 8 saat yerine 4 saat çalışabilecek ve yine tam maaş alacak. Yarı ücret özel sektöre yük edilmeyecek ve işsizlik fonundan devlet tarafından karşılanacak. Anne eğer isterse çocuğu ilkokula başlayana kadar yani 5.5 yaşına kadar kısmi süreli çalışma hakkına sahip olacak. Anne haftada 30 saatten az olmamak üzere kısmi zamanlı çalışacak.

Sabah