logo

Sınırda teller üstünde mülteci dramı

İspanya'nın Kuzey Afrika topraklarındaki iki özerk bölgesine bu yıl 20 binden fazla göçmen akın etti. 6 metrelik çiti aşan Afrikalılar, Avrupa'ya geçmeye çalışıyor. Göçmenler bazen çitlerin tepesinde saatlerce bekliyor.

İspanya'nın güneyinde ve Fas'ın kuzeyindeki iki küçük bölge, Ceuta ve Melilla. Toplam 30 kilometre karelik bir yüzölçümüne sahipler. Ceuta, Cebelitarık Boğazı'na 25 kilometre uzaklıkta stratejik bir noktada. Melila 225 kilometre doğuda. Her ne kadar Fas hak iddia etse de iki bölge de İspanya'nın yönetimi altında. Ceuta ve Melilla aslında şimdilerde turistlerin akınına uğramış durumda. Ancak bu iki küçük bölge, diğer taraftan ev sahipliği yaptığı göçmen trajedisi ile de gündemde. Fransız ajansı AFP, Avrupa'nın Afrika sınırındaki göçmenlerin hikayelerini derledi. İspanyol hükümetine göre 2014'ün başından bu yana Melilla'ya 20 binden fazla Afrikalı göçmen ulaştı. Buraya gelen göçmenler soluğu 6 metrelik çitlerin önünde alıyor. Tek amaçları var; çitlerden atlayıp Avrupa'ya geçmek. Ancak işleri kolay olmuyor. Çitlerin başında bekleyen 600 İspanyol güvenlik görevlisi, göçmenleri Fas tarafında tutmak için ellerinden geleni yapıyor. Bazı durumlarda göçmenler saatlerce çitlerin tepesinde oturarak İspanya'ya geçiş için en uygun anı bekliyor. İnsan hakları grubu Prodein'in yayınladığı bir video hâlâ akıllarda. Ekim ayına ait videoda İspanyol güvenlik görevlilerinin çitlerin tepesindeki bir göçmeni döverek bayılttıktan sonra Fas tarafına attıkları görülmüştü.
Göçmenler, Ceuta veya Melilla'ya ulaşana kadar kişi başına ödedikleri 3 bin euro'nun dışında şiddete de maruz kalıyor. İspanya hükümeti krizin çözülmesi için Avrupa Birliği'nin daha fazla sorumluluk alması gerektiğini savunuyor.

Sabah