logo

Kar İstanbul’u teğet geçti, Doğu'da ise etkili

Türkiye’nin pek çok yerinde kar yağışı yaşanırken İstanbul’a yine kar gelmedi. Meteoroloji Mühendisleri Odası İkinci Başkanı Ahmet Köse, “Şu an itibarıyla yakın bir tarihte İstanbul’un kar yağışı alması beklenmiyor, 15-20 Ocak 2015’den itibaren İstanbul kar yağışı alacak” dedi.

İstanbul’un kışının genellikle ocak ortasında başladığını ifade eden Köse, şunları söyledi: “Geçtiğimiz yıllarda bu tarihlerde bir günlük kar yağışı alıyorduk. Kartepe, Kartalkaya o tarafların tamamı aldı ama İstanbul’u bu sene teğet geçti. 28 Aralık’ta yine bir soğuk hava dalgası var, yine yağışlar görülecek. İstanbul klasik kış yağışlarını yağmur şeklinde alacak.”

Sıcaklık El Nino’nun etkisi

Köse, bu yıl El Nino’nun etkisiyle deniz suyu sıcaklığının hâlâ yüksek olduğuna dikkati çekerek, “Hafta sonu yurdumuzun bir tarafında kar yağışları olurken, Antalya’da insanlar denize giriyor. Çünkü deniz suyu sıcaklığı 20 derece, hava sıcaklığı 20 dereceydi. Dolayısıyla denizin soğuması lazım. Denizin soğuması da ocağın sonlarını bulacaktır” diye konuştu.

Doğu’da İzlanda yüksek basıncı

Kar yurdun doğu kesimini etkisi altına aldı. Van, Bitlis, Iğdır, muş ve Kars’ta 200’ü aşkın köyün yolu ulaşıma kapandı. Kar kalınlığı Van’da 10, Bitlis’te 20 santimetreyi buldu. Erzurum merkezde kar kalınlığı 7 santim, Palandöken kayak merkezinde 33, Konaklı kayak merkezinde de 26 santim olarak ölçüldü. Meteoroloji yetkilileri bölgenin İzlanda yüksek basıncının etkisi altına girdiğini bildirdi.

Kar yağışının etkili olduğu Doğu Anadolu Bölgesi'nde gece en düşük hava sıcaklığı sıfırın altında 16 dereceyle Kars'ta ölçüldü

Soğuk ve karlı hava özellikle Doğu Anadolu Bölgesi'nde etkisini sürdürüyor. Bölgede önceki gece en düşük hava sıcaklığı, sıfırın altında 16 dereceyle Kars'ta ölçüldü. Muş'ta önceki gün başlayan kar yağışı kenti beyaza bürüdü. 87 köy yolu ulaşıma kapandı. Van'da da kar yağışı ve tipi hayatı olumsuz etkiledi. Van-Hakkari karayolunda görüş mesafesi 30 metreye kadar düşerken, Kurubaş Geçidi'nde ulaşım güçlükle yapılabildi. Bitlis'te de etkili olan kar yağışı nedeniyle 216 köy yolunun ulaşıma kapandığı bildirildi. Kentte kartpostallık görüntüler oluşurken, karayolları ekipleri şehirler arası yolların açık tutulması için gün boyu çalıştı. Yozgat'ta kar lastiği olmayan araçlar trafikte zorlanırken, bin 300 rakımlı Muslubelen yokuşunda buzlanmaya karşı tuzlama çalışması yapıldı.

Kar kalınlıkları ise Erzurum'da 7, Ardahan'da 3, Kars'ta 2, Kop Dağı'nda 21, Erzurum'daki Palandöken Kayak Merkezi'nde 20 ve Konaklı Kayak Merkezi'nde 21, Kars'ın Sarıkamış ilçesindeki Cıbıltepe Kayak Merkezi'nde de 21 santimetre ölçüldü. Öte yandan, havaların soğumasıyla Kars'ın Sarıkamış ilçesine 10 kilometre uzaklıkta bulunan Ördek Gölü de tamamen buz tuttu.

Milliyet