logo

Fransa aşırı sağı dönere savaş açtı!

Fransa’da aşırı sağcı parti Ulusal Cephe, “kültürel İslamlaşma’nın simgesi” ilan ettiği dönere karşı savaş başlattı. Ancak döner bir yandan da Fransa’da ‘gurme’ bir ürün olma yolunda ilerliyor

Mutfağın ulusal kimliğin bir parçası olarak kabul edildiği Fransa’da aşırı sağcılar dönere karşı savaş açtı. Marine Le Pen’in lideri olduğu aşırı sağcı parti Ulusal Cephe, ülkede giderek satışı artan dönerin “kültürel İslamlaşma”nın işareti olduğunu savunuyor.

Geçen ay kalesiyle ünlü tarihi Blois kentinde dört yeni dönerci açıldı, böylece kentteki dönercilerin sayısı 10’u aştı. Bunun üzerine aşırı sağcı Ulusal Cephe partisinden, “Fransa tarihinin mücevheri Blois’in merkezi bir Şark kentine dönüşüyor” açıklaması geldi.

Türkler getirdi

1990’lı yıllarda Türk göçmenler tarafından Paris’e getirilen döner, Fransa’da günümüzde 10 bin 200 noktada satılıyor. Yılda yaklaşık 300 milyon döner satılırken, 1.5 milyar euro ciro elde ediliyor. Bu rakam, pizza ve burgerin hemen ardında yer alıyor.

Ancak giderek yayılan döner, 5 milyon Müslüman’ın yaşadığı ülkede, aşırı sağcılar tarafından Ortadoğu kültürünün temel atmasının simgesi olarak görülüyor. Geçtiğimiz mart ayında yerel seçimler için kampanya yapan Ulusal Cephe adayları, ülke genelinde döner büfelerinin artmasını eleştirirken, içlerinden biri Fransa’nın “kebabizasyon”a maruz kaldığını söylemişti.

Milliyet