logo

Hacılar, hurma alışverişinde

Mekke'deki vecibelerini tamamladıktan sonra Medine’ye geçen hacılar, kutsal topraklardaki son günlerini ziyaret ve ibadetin yanı sıra konuklarına ikram edecekleri hurma ve hediyelik eşya çeşitlerini seçerek geçiriyor

Bu yıl 61 bin 300 Türk’ün da aralarında bulunduğu hacılar, Medine-i Münevvere’de kutsal mekanları ziyaret ettikten sonra şehir merkezini çevreleyen hurma bahçelerinin yolunu tutuyor. Çoğunluğunu Türklerin işlettiği hurma bahçelerine özel araçlarla götürülen hacılar, 'Mebrum, Acve, Şugay, Amber, Hudri' gibi adlarla anılan hurma çeşitleri arasında seçim yapıyor. Hurmaların kilosu, kalitesi ve özelliğine göre 10 (6 TL) ila 100 (60 TL) riyal arasında değişen fiyatlara alıcı buluyor.

Medine’de 5 yıldan bu yana hurma bahçesi işleten bir Türk işletmeci, müşterileri arasında genellikle Türklerin bulunduğunu, zaman zaman Yemen ve Pakistanlı hacıların da alışveriş yaptığını söyledi. Türk hacıların daha çok 'Mebrum ve Acve' türü hurmaları tercih ettiğini ifade eden işletmeci, “Burada bizim işlettiğimiz bahçede bin 200 hurma ağacı var. Yılda 60 ton ürün alıyoruz, ayrıca satış için diğer bahçelerden de hurma getiriyoruz. Yani hac ve umre dönemlerinde ortalama 300 ton hurma satıyoruz. Kilosu 10-100 riyal arasında değişen hurmaları genellikle Türkiye’ye gönderiyoruz” diye konuştu.

Milli Gazete