logo

Sürücülerin yüzde 56'sı emniyet kemeri takmıyor

Emniyet Genel Müdürlüğü, ölüm ve yaralanma riskini azaltan emniyet kemeri kullanımıyla ilgili 81 ilin istatistiğini yaptı. Türkiye genelinde sürücülerin yüzde 43.6'sının, ön koltukta oturan yolculardan ise yüzde 35.9'unun emniyet kemeri taktığı belirlendi.

Türkiye'de sürücülerin ve ön koltuk yolcularının emniyet kemeri kullanım düzeyinin belirlenmesi amacıyla Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı ve ODTÜ Psikoloji Bölümü Güvenlik Araştırma Birimi, 81 il merkezinde ve şehirlerarası yollarda emniyet kemeri sayımı yaptı.

Ülke genelinde yapılan sayımın standart bir şekilde ve belirli bir yöntem çerçevesinde yapılmasının sağlanması için uzman personel belirlendi.

900 bine yakın araç gözlemlendi

Hafta içi bir gün, hafta sonu bir gün yapılan 6'şar saatlik sayımlarda ülke genelinde şehir içinde 548 bin 738 ve şehir dışında 342 bin 960 araç gözlemlenerek sürücü ve ön koltuk yolcusu emniyet kemeri kullanım oranları hesaplandı.

Sonuçlara göre Türkiye genelinde sürücülerin yüzde 43.6'sının, ön koltuk yolcularının yüzde 35.9'unun; şehir içinde sürücülerin yüzde 35.7'sinin, ön koltuk yolcularının 25.2'sinin, şehir dışında sürücülerin yüzde 56.2'sinin, ön koltuk yolcularının yüzde 51.1'inin emniyet kemeri kullandığı belirlendi.

Yasal olarak zorunlu olmasına rağmen gözlem yapma konusundaki zorluklar nedeniyle arka koltuk yolcuları bu araştırmaya dahil edilmezken, emniyet yetkilileri, sürücü ve yolcu olarak bulunan vatandaşların emniyet kemeri kullanma konusunda gösterecekleri hassasiyetin, trafik kazalarından kaynaklı ölüm ve yaralanmaları azaltacağı uyarısında bulundu.

Millî Gazete