logo

Yem için kullanılan GDO'nun toleransı genişletildi

Resmi Gazete'de yayınlanan değişiklikte "GDO Bulaşanı" tanımına yer verildi ve "Analiz sonucunda üründe yüzde 0.9 ve altında GDO tespit edilmesi halinde bu durum GDO bulaşanı olarak değerlendirilir" denildi. İşte bu ifadeler "gıdada GDO tartışmasının" ana temasını oluşturdu.

Tartışmalar üzerine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri bir açıklama yaptı ve düzenlemenin yemde yüzde 0.9'a kadar tespit edilen GDO'nun "bulaşan" olarak kabul edilmesi ve bunun Biyogüvenlik Kurulu tarafından da onaylanması şartıyla kullanılabilmesine izin verdiğini kaydettiler. Bakanlığa göre yeni düzenleme, ithal ürünlerde, beyan edilenin dışında GDO geni tespit edilmesi halinde, bu gen Biyogüvenlik Kurulu'nun izin verdiği genler arasında yer alıyorsa kullanımına izin verilecek.

'Sıfır tolerans sürüyor'

Gazeteye bilgi veren kaynaklar Türkiye'de gıda ürünlerinde GDO’ya sıfır tolerans uygulandığını belirterek, bu kararın sadece yemle ilgili olduğunu, kamuoyunda yanlış anlamaların oluşmaması gerektiğini bildirdiler. Ancak daha önce sıfır olarak uygulanan GDO toleransı yeni dönemde yüzde 0.9 olarak dikkat alınacak. Analiz sonunda yüzde 0.9 ve altında GDO tespit edilen ürünler GDO bulaşanı olarak değerlendirilecek ve bu genlerin Biyogüvenlik Kurulu tarafından onaylanmış olması halinde onay amacına uygun olarak kullanılacak. Yem amaçlı ithal edilen birkaç üründe, ithalatçının beyan ettiğinin dışında bir GDO'lu gene rastlanmışsa ve bu ürün onaylı genler listesinde bulunuyorsa, yem amaçlı kullanımına izin verilecek.

Dünya