logo

İş dünyasından Avrupa'ya vize tepkisi

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları son yıllarda pek çok ülkeye vizesiz girmeye başladı. Fakat Avrupa Birliği sınırları içinde dolaşımı sağlayan Schengen vizesi hala iş dünyası ve vatandaşlar için büyük bir sorun teşkil ediyor. Konuyla ilgili olarak dün çarpıcı bir rakam ortaya çıktı.

İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Yönetim Kurulu Başkanı Cihad Vardan, Türk vatandaşlarının 2009-2012 yılları arasında Schengen vizesi için toplam 140 milyon euro ödemek zorunda kaldıklarına dikkat çekti. Bu bedel söz konusu zaman diliminde Schengen vizesi için en çok para ödeyen beşinci ülkeyi Türkiye yaptı. İş dünyası da bu duruma oldukça tepkili…

İstanbul İhracatçılar Birliği Başkanı Zekeriya Mete, vize konusunda her zaman muzdarip olduklarını söylerek, "İşadamı olarak her yıl bir çok kez giriş çıkış yapmamıza rağmen 6 aylık vizeyi zar zor veriyorlar. Bu bir rant kapısı mı eziyet kapısı mı bilemiyorum. Ama Avrupalıların bu konudaki samimiyetsizliğini her zaman dile getiriyorum." diye konuştu.

İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz ise AB üyesi ülkelere uygulanan vizelerin bir an önce kaldırılmasını istedi. Kopuz "Avrupa Birliği her zaman olduğu gibi Türkiye'ye vize konusunda da çifte standart uyguluyor." dedi.

Vizenin mali faturasının yanı sıra vize almanın eziyetli bir süreç olduğunu ifade eden Kopuz, “İşadamları olarak vize konusundaki şikayetimiz daha büyük. Çünkü, AB üyesi bir ülkenin işadamı Türkiye'ye gelirken elini kolunu sallaya sallaya geliyor, Türk misafirperverliği ile karşılanıyor” dedi.

Hürriyet