logo

Lise tercihinde 2 model

MEB, sınavla öğrenci alan okullardaki kontenjan açığını kapatmak için lise yerleştirme sistemini değiştiriyor. Üzerinde çalışılan 2 formülden biri 25 artı 1, diğeri adrese en yakın 3 okula yerleştirme.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), sınavla öğrenci alan okullarda her yıl oluşan ve tartışmalara neden olan kontenjan açıkları sorununu çözmek için lise yerleştirme sisteminde değişikliğe gitme kararı aldı. Masada 2 formül var. Bunlardan biri 25 artı 1, diğeri ise eve en yakın 3 okul seçeneği. Yeni sistem bu yıl yapılacak Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavlarının (TEOG) hemen ardından uygulamaya geçirilecek.

Boş kontenjan kalmayacak

Öncelikle her iki formül üzerinde detaylı çalışma yapmak için bünyesinde bir kurul oluşturuldu. Yeni sistem ile öğrenciler ilk tercihlerini yaptıktan sonra kesin yerleştirme yapılacak.Yani kontenjan sorunundan dolayı ikinci ya da üçüncü kez tercih yapmasına gerek kalmayacak. Liselerde boş kontenjan kalmayacak şekilde öğrencilerin yerleştirilmesi de sağlanmış olacak. Peki yeni yerleştirme sistemi nasıl olacak? Mevcut durumda masada 2 seçenek var:

 

  • 25+1 Formülü: Adaylar puanlarının yettiği ve okumak istediği 25 Anadolu lisesini tercih listesine yazacak. 26'ıncı tercih ise boş bırakılacak. Eğer öğrenci 25 tercihinden birine yerleşemezse, bakanlık öğrencinin puanına göre uygun okul seçimi yapacak. Öğrenci hiçbir Anadolu lisesine yerleştirilmez ise, alternatifi meslek lisesi, imam hatip lisesi,sağlık lisesi, kız meslek lisesi ve çok programlı liseler olacak.
  • Eve Yakın 3 Okul Tercihi: Bu sistem ile öğrencilerin, son 3 tercihine evine en yakın okulu yazması ve sınavla öğrenci alan okullara yerleşemezse, taban puanlarına göre bu okullardan birine yerleştirilmesi planlanıyor. 

 

Sabah