logo

Nijerya'da asıl dert petrol!

Nijeryalıların çoğu, Borno eyaletinde geçen ay kaçırılan kız öğrencilerin kurtarılması için dışarıdan yardım alınmasını isterken, yabancı birliklerin, özellikle Amerikalıların arama çalışmalarına katılma önerisinin Nijerya yönetimi tarafından kabul edilmesi, kimi akademisyenlerin “Amerikan çıkarları” konusundaki endişelerini gündeme getirdi

Nijerya’daki kimi uzman ve aktivistler, Amerikan birliklerinin ülkede konuşlandırılmasının, Amerikalı stratejistler için “bir rüyanın gerçekleşmesi” anlamına geldiğini düşünüyor. Kimileri, Afrika’nın en büyük petrol üreticisi Nijerya’nın dünya ekonomisi için önemine vurgu yaparken, meselenin daha da ciddi olduğuna inananlar, “Boko Haram’ın arkasında ABD’nin olduğunu” iddia ederek tartışmanın boyutlarını daha da büyütüyor. Bu çerçevede, “ülkenin kuzeydoğusunda süren krizi Washington ile ilişkilendiren bir takım istihbarat raporlarının bulunduğu” da ileri sürülüyor.

Tam bir petrol  ve doğalgaz yatağı

Nijerya, 2012 verilerine göre, Afrika’nın en büyük petrol üreticisi ve dünyanın dördüncü en çok LNG ihraç eden ülkesi. İhracat gelirlerinin yüzde 96’sını ise petrol ve LNG satışları oluşturuyor. 510 milyar dolar civarındaki GSMH ile Afrika’nın en büyük ekonomisine sahip. Nijerya, 37,2 milyar varil petrol rezervi ile Afrika’da en çok rezerve sahip ikinci ülke. Afrika’daki en büyük doğalgaz rezervlerine sahip olan ülke, dünyada ise 9’uncu sırada.

Millî Gazete