logo

Kırım Tatarları kendi vatanlarına giremiyor

Ukrayna'daki ayaklanmaların barışçıl bir çözüme ulaştırılması için diplomatik girişimler sürerken, ülkeden yeni kopan Kırım'dan Tatarlar'a yönelik ayrılıkçı uygulamaların haberleri geliyor

Rusya yanlısı ayrılıkçılarla Kiev hükümeti taraftarları arasında kanlı çatışmalara sahne olan Ukrayna'nın genel bir kaos ortamına ve iç savaşa doğru sürüklendiği yorumları yapılıyor. Geçen ay bağımsızlığını ilan ederek Rusya'ya bağlanan Kırım'dansa Kırım Tatarları'na yönelik ayrımcı uygulamaların haberleri geliyor. 

Kırım Tatar Milli Meclis Üyesi Abdurrahman Egiz, yaptığı açıklamada "Şu an sınırda, 2 binden fazla kişi Kırım'a giriş yapmak için bekliyor. Maalesef askeri birlikler ve silahlı gruplarla karşı karşıylar" ifadelerini kullandı. "Kendi vatanımıza giremiyoruz, evlerimize dönemiyoruz, çaresiz kaldık" diyen Egiz "Maalesef devletimiz yok. O yüzden Müslüman devletlerden Kırım Tatarları'na sahip çıkmasını istiyoruz" şeklinde konuştu. Egiz, Tatarların Türkiye'yle hem tarihi hem de dini bir bağları bulunduğunu ve Türkiye'nin davalarını desteklemeye devam edeceğine inandıklarını da sözlerine ekledi. Ukrayna'daki Ostroh Akademisi Ulusal Üniversitesi'nde görevli Dr. Mikhaylo Yakuboviç ise olayların ardından 10 bin civarı Kırım Tatarı'nın evlerini terk etmek durumunda kaldığını belrterek "bölgeye gönderilecek bir Avrupa Birliği güvenlik misyonunun Rusya hükümetiyle Tatarlar arasında alabulucu olarak çalışması gerektiğini" söyledi.

Sabah