logo

4 milyon kişiye af geliyor

Devlet ve üniversite hastanelerinden ücretsiz, özel hastanelerden ise fark ödeyerek yararlanmak için 2012 yılında uygulamaya giren Genel Sağlık Sigortası (GSS) sistemi kapsamında primlerini ödemeyenlere af için düğmeye basıldı

18 yaşını dolduran; çalışmayan ve öğrenci olmayanların sağlık hizmetlerinden yararlanması için ödemesi gereken GSS prim borçlarına af düzenlemesi, önümüzdeki günlerde Meclis'e gelecek. GSS prim borcu olan 4 milyon kişiye büyük kolaylık sağlanacak. Devletin 8 milyar liralık alacağının önemli bir bölümü silinecek.
Önümüzdeki günlerde Meclis'e gelecek torba yasa tasarısıyla bir af da Bağ-Kur prim borcu olanlara geliyor. Edinilen bilgiye göre; Bağ- Kur'a 24 ay ve daha fazla prim borcu olanlar, ister bu borçları yapılandıracak, ister hizmet süresiyle birlikte sildirecek. Borcu hizmet süresiyle birlikte silinenler, daha sonradan emeklilik için prim gün sayısına ihtiyaç duydukları takdirde, silinen süreden dilediği kadarını canlandırıp ödeyebilecek. 24 ay ve daha fazla prim borcu olanlar bunları yapılandırmak istediğinde, belli bir başvuru süresi verilecek.
Yasanın çıkmasının ardından belirlenen süre içerisinde başvuranlar, prim borcunu taksitle ödeyebilecek. Böylece borcu nedeniyle sağlık hizmeti alamayan Bağ- Kur'lulara hastane kapıları da açılmış olacak.

Sabah