logo

Srebrenitsa tazminatında sona gelindi

Srebrenitsa mağdurlarına verilecek tazminat miktarı önümüzdeki hafta belirlenecek. Hollanda hükümetinin, yargıtayın geçen sene onayladığı, 1995’teki Srebrenitsa soykırımında hayatlarını kaybeden üç Bosnalının ölümünde bu ülkenin sorumluluğu bulunduğu kararıyla bağlantılı verilecek tazminat miktarını belirlemeye çalıştığı bildirildi. Hollanda yayın kurumu NOS televizyonuna konuşan Savunma Bakanlığı’nın bir sözcüsü, teklif edilecek tazminat miktarının önümüzdeki hafta açıklanacağını söyledi.

Mağdurların avukatı Liesbeth Zegveld ise mahkeme kararına rağmen uzun zamandır açıklanmayan tazminat miktarlarının aileleri hayal kırıklığına uğrattığını belirtti. Geçen senenin sonlarında tazminat konusunda kendilerinin ve devletin karşılıklı birer teklif sunduğunu hatırlatan Zegveld, o günden bu yana başka bir gelişme yaşanmadığını ifade etti.

Bu arada Bosnalı mağdur ailelerin, tazminat konusunda olumlu bir gelişme yaşanmaması durumunda yeniden mahkemeye başvurmayı düşünebilecekleri belirtiliyor. Dava, Bosna’daki BM’ye bağlı Hollanda askeri birliğinde (Dutchbat) tercümanlık yaparken, Hollandalı askerler tarafından Sırplara teslim edilen ailesini kaybeden Hasan Nuhanoviç ile elektrikçi olarak çalıştığı sırada öldürülen Rizo Mustafiç’in yakınları tarafından 2002 yılında açılmıştı.

Lahey Mahkemesi’nde görülen davada, Srebrenitsa soykırımında hayatlarını kaybeden 3 Bosnalının ölümünde Hollanda devletinin sorumluluğu olduğu ayrıca ölenlerin yakınlarının tazminat hakları bulunduğuna karar verilmişti. Mahkemenin söz konusu kararı geçen sene yargıtay tarafından da onanmıştı. Bosna’da 1995 yılında Hollanda askeri birliğine sığınan çok sayıda Boşnak, Sırp General Ratko Mladiç’in başında olduğu güçlere teslim edilmiş ve büyük bir katliam yaşanmıştı.

Timeturk