logo

Doğu'ya nisan karı

Bahar geldi çiçekler açtı derken, Doğu Anadolu ve Karadeniz'de kar yeniden yağdı. Özellikle Doğu Karadeniz'de çiftçiler zamansız yağan kardan mağdur.

Doğu Anadolu Bölgesi'nde kar yağışı aralıklarla etkisini sürdürüyor. Sibirya yüksek basınç sisteminin etkisi altında bulunan bölgede aralıklarla kar yağışı devam ediyor. Yurdun güney ve batı kesimlerinde sıcak hava etkisini artırırken, Doğu Anadolu Bölgesi'nde gece en düşük hava sıcaklığı Kars'ta sıfırın altında 7, Ağrı ve Ardahan'da sıfırın altında 4, Erzurum'da sıfırın altında 1 ve Iğdır'da 1 derece kaydedildi. Günün en yüksek hava sıcaklıkları da Ağrı ve Ardahan'da 5, Kars'ta, Erzurum'da 7 ve Iğdır'da12 derece tahmin ediliyor. Soğuk hava nedeniyle cadde ve kaldırımlarda buzlanma meydana geldi. Belediye ekiplerince başlatılan karla mücadele çalışmaları sürdürülüyor. Rize'de 30 Mart günü yağan yoğun kar çay ve kivi bahçelerini olumsuz etkiledi. Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, "Kivi ağaçları büyük oranda çiçek açmıştı. Beklenmedik kar yağışı dökülmesine neden oldu. Doğu Karadeniz'de yılda ortalama 15 bin ton kivi üretimi yapılmaktadır. Geçen yıl olumsuz hava şartlarından bu miktar 4 bin tonlara kadar gerilemişti. Bu yıl ise bu kar yağışının etkisi ile üretim miktarının daha da azalmasından endişe ediyoruz" dedi.

Paliç, kar yağışının çay tarımını da olumsuz etkilediğine vurgu yaparak, "Bu yıl kar yağana kadar havalar çok iyi gitmişti. Bu nedenle çaylıklar filizlenmişti. Çay hasadının nisan ayı içerisinde başlaması ön görülüyordu. Ancak kar yağması ve havaların soğuma ile bitkinin gelişimi yavaşladı. Hasat takvimi büyük ihtimalle mayıs ayına kayacaktır" diye konuştu.

Sabah