logo

Yerli cep için teşvik

Yerli otomobil için 100 milyon TL teşvik veren Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, yerli cep üretimi için ise desteği 5 milyon TL olarak belirledi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın, yerli akıllı telefon üreten özel kuruluşlara, üst sınırı 36 ay olmak koşuluyla 5 milyon lira destek vereceklerini açıkladı. Ancak bu açıklama tartışmaları da beraberinde getirdi. Verilen teşvik akıllı telefon üretimi için gerekli yatırımın sadece 20’de birini karşılıyor. Başka bir deyişle bakanlık üretimi gerçekleştirilecek yerli telefon için peşinat vermiş olacak.

Teşvikten yararlanmak isteyen şirketler, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’nun (TÜBİTAK) ‘Öncelikli Alanlar Araştırma Teknoloji Geliştirme ve Yenilik Projeleri Destekleme Programı’ kapsamına alınacak. Desteklekleme programına katılabilmek için üretici şirketlerin yeterlilik şartlarını kapsaması gerekecek. Şirketler, tek başına destekleme programına katılabileceği gibi ortaklı başvurular da kabul edilecek.

90 milyon cep ithal ettik

Destekleme projesiyle cari açığın kapatılmasına katkı sağlamayı amaçladıklarını belirten Fikri Işık, Türkiye’nin her yıl yaklaşık 2 milyar dolarlık cep telefonu ithal ettiğini söyledi. Işık, “Geçen yıl 12 milyon 200 bin civarında cep telefonu ithal edildi. Yani 2012 yılına göre yüzde 14.8 oranında artış gerçekleşmiş durumda. 2007-2013 yıllarını kapsayan dönemde toplam 11.7 milyar dolarlık 90.7 milyon cep telefonu ithal edildi. Bu rakamlar sektörün büyüklüğünü ortaya koyuyor” diye konuştu.

Hürriyet