logo

Merhume Rezan Evliyagil Hanımefendi'nin eşi vefat etti

Türk-İslâm sanat eserlerinin basılmasında öncülük eden ve yaklaşık 2 yıl önce vefat eden Rezan Evliyagil Hanımefendi’nin kıymetli eşi hayırsever işadamı, emekli öğretim üyesi Şevket Evliyagil, 16 Ocak 2014 Perşembe günü 90 yaşında Hakk’ın rahmetine kavuştu.


Tedavi gördüğü hastanede  vefat eden Şevket Evliyagil’in naaşı, 18 Ocak 2014 Cumartesi günü Fatih Camii’nde öğle namazını müteakip kılınan cenaze namazının ardından Edirnekapı Şehitliği’ndeki aile kabristanına defnedildi.


2012 yılında Hakk’ın rahmetine kavuşan Rezan Evliyagil Hanımefendi, Abdülhamit Han Hazretleri tarafından hattat Kazasker Mustafa İzzet Efendi’ye yazdırılan Mushaf-ı Şerif başta olmak üzere Türk-İslam sanat eserlerinin basılmasında öncülük etmesiyle ve hayırsever kişiliğiyle tanınıyordu. Genç yaşta Rabbi'nin mesajına yönelen Rezan Evliyagil, namazın imdadına yetiştiğini önemle dile getiren bir mü’mine hanımefendiydi. 


Dr. Ayşe Hümeyra Ökten hanımefendinin vesilesiyle Mehmed Zâhid Kotku (Rh.A.) Hocaefendi’yi tanıma fırsatı bulduğunu belirten Rezan Hanımefendi, kendisiyle yapılan bir söyleşide şu ifadeleri kullanmıştı:

“O mübarek, aziz Zât-ı Şerif-e mensup olmayı nasip ettiği için Zülcelâl'e ne kadar şükretsem azdır.


Rezan Hanımefendi, intisabını devam ettirdiği Mahmud Es’ad Coşan Hocaefendi için ise şu değerlendirmeyi yapmıştı:

“Kıymetli Hocamız Es'ad Coşan Efendi Hazretleri kitaplarında, makalelerinde, dergilerindeki yazıları ve konuşmalarıyla bıkmadan bizleri uyarıyor, birleşmemizi, yardımlaşmamızı, kötüyü men edip iyiyi yaymaya çalışmamızı tavsiye ediyor. Bu devirde kolayı değil, zoru seçmemizi istiyor.”


Kendi ifadesiyle “İslâm'ın emrettiği nezahat ve güzellikte giyinip vazifesini ifade etmeye” karar verdiğinde bu durumu eşi Şevket Evliyagil’e açıkladığını belirten Rezan Hanımefendi şu ifadeleri kullanmıştı:

“Şükürler olsun ki Şevket Bey bu kararımı büyük bir olgunluk ve anlayışla karşıladı. Beni başörtüm ve uzun elbisemle her zaman yanında iftiharla taşıdı. Bu hususta beni hür bıraktı; hatta yardım etti.”


Rezan Evliyagil’in merhum eşine Allah’tan rahmet, yakınlarına ve sevenlerine sabrı cemil dileriz.


Rezan Hanımefendi ile yapılan söyleşinin metnine ve seslendirilmiş haline
buradan ulaşabilirsiniz.

AKRA