logo

Türkiye'nin rüzgar potansiyeli Avrupa'dan fazla

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Serdar Ataseven, 'Türkiye rüzgar ve güneşte Avrupa'ya göre yüzde 25-30 civarında daha fazla enerji potansiyeline sahip. Biz 2023'te enerjimizin yüzde 20'sini rüzgardan karşılamayı hedefliyoruz. Yenilenebilir kaynaklarımız içinde yükü rüzgar sırtlayacak ve 20 bin MW'a ulaşacağız' dedi. 

Enerji ihtiyacının yüzde 27'sini yerli ve yenilenebilir kaynaklardan karşılayan Türkiye, tükettiği enerjinin yüzde 73'ünü ithal ediyor. Enerji ithalatına her yıl yaklaşık 60 milyar dolar pay ayıran Türkiye'nin toplam kurulu gücü 61 bin MW üzerinde bulunuyor. 2023'te kurulu gücünü 100 bin MW seviyesine çıkarmayı hedefleyen Türkiye, 2023'teki kurulu gücününün yüzde 30'luk kısmını yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılamayı planlarken, bunda rüzgar enerjisi önemli bir yere sahip olacak.

Rüzgar konusunda Avrupa'nın bir doyuma ulaştığını ifade eden Ataseven, Türkiye'nin yatırıma açık bir yapı olduğuna ve bunun avantajlarından yaralanılması gerektiğine dikkati çekti. Ataseven, "Biz 2023'te enerjimizin yüzde 20'sini rüzgardan karşılamayı hedefliyoruz. Yenilenebilir kaynaklarımız içinde yükü rüzgar sırtlayacak ve 20 bin MW'a ulaşacağız" değerlendirmesinde bulundu.  

Dünya