logo

Boru sektörünün gözü TANAP projesinde

Enerji talebi dünya genelinde artıyor. Bu durumun farkında olan büyük firmalar, bazı alanlardan çıkış kararı alarak enerjiyi stratejik sektörleri haline getiriyor. Tüm gözler dünya çapında yapılacak büyük enerji yatırımlarında. Bu yatırımlardan bir tanesi de Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP). Yerli ve yabancı büyük boru üreticilerinin tümünün gözü bu projede. Projeden en büyük payı hattın büyük bir bölümünün geçeceği Türk üreticiler mi alacak yoksa belirlenecek kriterler sonrasında üretimin büyük bölümü yurtdışına mı kalacak?
 
Gerek kapasite gerekse kalite açısından dünyanın 2. büyük boru üretici ülkesi Türkiye’de faaliyet gösteren firmalar bu alanda oldukça iddialı. Ancak Türkiye’de üretilmeyen bir hammaddeden yapılacak boruların tercih edilmesi sektörü zorlayabilir. Gözler bu noktada projede kullanılacak malzemelerin özelliklerine çevrildi.
 
Malzeme çeşidinin kesinleşmesinin ardından bu malzemenin yerli çelik üreticileri tarafından istenilen kalitede üretilmesi halinde gerek Türk çelik üreticilerinin gerekse Türk boru üreticilerinin bu projenin büyük bir kısmını alabilme şansı artıyor. Türkiye’deki yatırım tutarı yaklaşık 8-10 milyar dolar olan bu projenin sadece boru tedarik bedelinin 2 milyar dolar civarında olması bekleniyor. Hammaddenin ithalatla temin edilmesi halinde ise yerlilerin rekabet şansı azalacak.
 
Dünya