logo

Dünya'da her 3 çocuktan 1'i resmen yaşamıyor!

Birleşmiş Milletlere bağlı çocuklara yardım kuruluşu’nun bildirdiğine göre dünyada yaşları 5'in altında 230 milyon çocuğun resmi kaydı bulunmuyor. Başta Afrika olmak üzere Asya'nın bazı bölgelerinde yeni doğan çocukların nüfusa kaydı ihmal ediliyor. Kaydı yapılmayan çocuklar böylece yaşadıkları ülkenin okul, sağlık ve sosyal sigorta sistemlerinin dışında kalıyorlar.

Kayıt işlemi en az yapılan 10 ülkeden 8'i Afrika kıtasında. Somali'de doğan çocukların yalnızca yüzde 3'ü kayıt altına alınıyor. Liberya'da bu oranın yüzde 4, Etyopya'da ise yüzde 7 olduğu bildirildi.

Yemen'de kaydı yapılan çocukların oranı yüzde 17, Pakistan'da ise yüzde 27 olarak belirlenmiş. Afrika ülkeleri dışında ilk ona giren sadece Yemen ve Pakistan. Ancak nüfusa kaydı yapılmayan çocukların çoğunluğu, yüzde 59 ile nüfusu çok yoğun olan Asya'da yaşıyor. Kayıtsız çocukların her üçünden biri Hindistan'da. Bazı ülkelerde çocukların kayıt oranı yüksek olmasına rağmen kaydın yapıldığına dair ailelerinde bir belge bulunmuyor. Örneğin Ruanda'da doğan çocukların üçte ikisinin kaydı yapıldığı halde yalnızca onda birinin elinde nüfus kağıdı var. Bazı ülkeler belge vermek istemezken bazılarında yüksek ücret taleb edildiğinden aileler bu belgeyi alamıyor. Ancak resmi kaydı yapılmamış çocuklar uluslararası her türlü yardımdan da böylece mahrum kalıyorlar.