logo

Dünyada sel, hortum, kar ve yanardağ alarmı

ABD'yi hortum vurdu, Endonezya'da yanardağlar harekete geçti, Çin'de kar etkili, Vietnam'da ise sel var.

ABD'nin orta batı eyaletlerini vuran kasırga ve hortumlar en az 6 kişinin ölümüne neden olurken yüzlerce ev de yerle bir oldu. Toplamda 80 hortum, 358 fırtına ve 40 dolu vakasının rapor edildiği ülkede Illinois eyaletinde bazı kasabalar neredeyse haritadan silindi. Şikago Havalimanı'nda uçaklar 2.5 saat havalanamazken, bu bölgedeki 64 bin eve de saatlerce elektrik verilemedi. Saatte 322 kilometre hıza ulaşan kasırga Illinois'de 6 kişinin ölümüne neden oldu. Felaketten etkilenen insan sayısınınsa 100 milyonu bulduğu belirtiliyor.

Endonezya'da çifte yanardağ patlaması

Güney Asya ülkesi Endonezya'da Sinabung ve Merapi yanardağları dün faaliyete geçti. Yetkililer, Kuzey Sumatra bölgesinde yer alan 2 bin 600 metre yüksekliğindeki Sinabung yanardağının 8 bin metre yüksekliğe kadar kül püskürttüğünü açıkladı. Sinabung, 3 yıllık suskunluğun ardından eylül ayından bu yana belirli aralıklarla faaliyete geçiyor. Sinabung'un faaliyete geçmesi nedeniyle 5 bin kişi evinden oldu. Java'nın orta kesiminde bulunan, Endonezya'nın patlamaya en hazır yanardağı Merapi'nin de 2 bin metre yüksekliğe kül püskürttüğü, bölgede 600 ailenin muhtemel tahliyesi için hazırlık yapıldığı bildirildi. Dünyanın en tehlikeli aktif volkanlarından Merapi en son 3 yıl önce faaliyete geçmiş ve 350 kişi yaşamını yitirmişti.

Öte yandan İtalya'nın Sicilya Adası'nda bulunan Avrupa'nın en yüksek yanardağı Etna, hafta sonu boyunca dev alevler püskürttü. Etna'dan yükselen alev topları çevredeki yaşam alanlarına bir zarar vermedi, herhangi bir tahliye kararı da alınmadı. Yetkililer, hafta sonu gerçekleşen patlamanın, Etna'da 1992'den bu yana en yoğun lav püskürtme olduğunu açıkladı. En az 1 milyon yaşındaki Etna, deniz seviyesinden 3 bin 295 metre yükseklikte bulunuyor.

Çin'de günlük hayat kar altında kaldı

Çin'in kuzey bölgelerini cumartesiden bu yana etkisi altına alan şiddetli tipi hayatı durma noktasına getirdi. Kar yağışının önümüzdeki günlerde de devam edeceğini açıklayan meteorologlar; Heilongjiang, Jilin ve Liaoning bölgelerinde kar seviyesinin 20 santimi geçebileceğini bildirdi. Bölgede pek çok yol trafiğe kapatılırken başkent Pekin'den Çin'in kuzeyine yapılan uçuşlarda aksama yaşanıyor. Harbin'deki okullar da bir sonraki uyarıya kadar tatil edildi.

Vietnam'da sellerin bilançosu ağırlaşıyor

Güneydoğu Asya ülkelerinden Vietnam, cuma gününden bu yana tayfun ve sel felaketleriyle mücadele ediyor. Ülkenin merkezini etkisi altına alan tropik yağışlar 36 kişinin ölümüne, 80 binden fazla kişinin evsiz kalmasına neden oldu. 250 bin kadar evin sular altında kaldığını belirten Ulusal Sel ve Fırtına Kontrol Kurumu yetkilileri, suların dün sabahtan itibaren çekilmeye başladığını duyurdu.

Sabah