logo

'Masum Müslümanlar mezarlığı Bosna Hersek'

Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyinin Boşnak Üyesi Bakir İzzetbegoviç, "Bosna Hersek, masum Müslümanlar mezarlığıdır" dedi.

Bakir İzzetbegoviç, Oxford Üniversitesi İslam Araştırmaları Merkezinde, "İslam Dünyasında Özgürlük, Onur ve Demokrasi İçin Mücadelede Bosnalı Müslümanların Deneyimleri" başlığı altındaki söyleşiye katıldı. Bosna Hersek'in ilk Cumhurbaşkanı merhum Aliya İzzetbegoviç'in, 44 yıl önce dile getirdiği bir düşünceyi hatırlatarak sözlerine başlayan İzzetbegoviç, "Tüm İslam dünyası bir değişimin içerisinde bulunuyor. Bu değişim sırasında, ne olursa olsun, bu dünya bu asırın ilk yarısında olduğu gibi asla olamayacak" dedi.

"Pasiflik ve uyku dönemi sonsuza dek geçti" diyen İzzetbegoviç, "Çünkü, 700 milyon nüfusa sahip, muazzam doğal kaynakları, devasa kültürel ve siyasi geleneklerin halefisi olan ve İslam misyonunu taşıyan bir dünya, uzun süre hizmetçi kalamaz. Bu anormal duruma son verecek yeni Müslüman neslini durduranilecek güç yok" ifadelerini kullandı.

İzzetbegoviç, söz konusu değişimlerin yıllar boyunca fermente edilmiş toplumsal ve siyasi değişimler olduğunu, bu değişimlerin bugünlerde özgür toplumlar ve demokratik yapıların oluşturulması yönünde hareket etmeye başladığını söyledi.

Müslümanların, yakın tarihteki evrensel kültür ve medeniyetine katkısından da bahseden İzzetbegoviç, Müslümanların bugün yaşadıkları zaman içerisinde aktif rol almaları gerektiğini ifade etti.

Bugün