logo

'Aileler çocukları felakete terkediyor'

Anne babaların çocuklarıyla ilgilenip onlarla vakit geçirmek yerine sundukları teknolojik imkanlarla oyalanmalarını sağlamalarının, çocukları teknoloji bağımlısı yaptığı belirtiliyor.

Anne babasının ilgisinden yoksun kalarak bağımlı hale gelen çocukların içine kapanık ve psikolojik açıdan sorunlu büyüdüklerine dikkat çekiliyor. Küreselleşen dünyada teknolojinin çocukların yanı sıra ergenlik dönemindeki gençleri de etkisi altına aldığını ifade eden Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Koray Karabekiroğlu, teknolojinin çocuklar ve gençler üzerindeki tehdidinin ise sanıldığından daha ciddi olduğunun altını çizdi. Çağın hastalığı kabul edilen teknoloji bağımlılığı ile ilgili farkındalık oluşturmak, çözümler bulmak ve önleyici tedbirler almak amacıyla önceki gün düzenlenen II. Uluslararası Teknoloji Bağımlılığı Kongresi’ne katılan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, ebeveynleri uyarmıştı. Teknoloji bağımlılığının çocuklar arasında giderek yaygınlaştığına dikkat çeken Bakan Müezzinoğlu, çocukların teknoloji bağımlısı haline gelmesinde anne ve babaların büyük rolü olduğunu vurgulamıştı.

Cep Telefonu Kullanma Yaşı 10’a Düştü

Çocuklardaki teknoloji bağımlılığına ilişkin araştırma yapan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri, tehlikenin büyüklüğünü gözler önüne seriyor. Kurum verilerine göre Türkiye’de bilgisayar kullanma yaşı 8’e, cep telefonu kullanma yaşı 10’a düştü.

Çocuklardan İlgi Eksik Olmamalı

Çocuklarını sağlık bir birey olarak yetiştirmek isteyen anne babaların stratejik davranması ve, düşünerek hareket etmesi gerektiğine de değinen Doç. Dr. Karabekiroğlu, “Çocuğun her ihtiyacını gidermek, onu ileriki yaşlarda tahammülsüz yapabilir. Özellikle hassas olan, dürtü kontrolünde, dikkatsizlik sorunu yaşayan çocuklarda daha kolay davranış problemleri yaşama riski oluşturuluyor. Anne-baba ile çocuklar arasında iyi bir ilişki geliştirilmesi gerekiyor. Birbirinden kopuk ve aralarında iyi bir ilişki kurmayan ailelerdeki çocuklar problemli yetiştiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır.” ifadelerini kullandı.

Millî Gazete