logo

Hava kirliliği hastalıkları tetikliyor

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Akdur, özellikle kış aylarında artan hava kirliliğinin hastalıkları tetiklediğini belirterek, "Havası kirli olan bir yerde yaşayanlar arasında erken yaş ölümleri daha fazladır" dedi.

Prof. Dr. Akdur, yaptığı açıklamada, hava kirliliğinin yaşandığı bölgelerde insanların her türlü hastalığa daha kolay yakalandığını söyledi. Hava kirliliğinin en çok solunum yolunu etkilediğine işaret eden Akdur, "Üst ve alt solunum yolları hastalıklarının sıklığı ve ağırlığı artar, KOAH gelişir. Her türden hastalıklar daha ağır ve ölümcül seyreder. Bu nedenle havası kirli olan bir yerde yaşayanlar arasında erken yaş ölümleri daha fazladır. Çünkü, geçirilen hastalıklar kirli yerlerde temiz olan yerlere göre daha fazla ölüme neden olur" diye konuştu.

Akdur, hava kirliliğine neden olan madde türüne göre özel hastalıklar geliştiğini vurgulayarak, karbonmonoksit kirlenmesinin yoğun olduğu bölgelerde kanla oksijen taşınması yeterli olmayacağını, dolayısıla da tüm beden fonksiyonlarında yetersizlik ve verimsizlik yaşanacağını dile getirdi.

Millî Gazete