logo

Dünya SOS veriyor

Küresel iklim raporu dünyanın alarm verdiğini ortaya koydu. Isınmanın insan kaynaklı olduğunun altı çizilen raporda, ülkelerin vakit geçirmeden harekete geçmesi istendi


Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) tarafından hazırlanan küresel iklim raporu, dünyanın alarm verdiğini ortaya koydu. Küresel ısınmanın insan kaynaklı olduğunun altı çizilen raporda, sıcaklığın 100 yıllık süreçte 0.89 derece arttığı ve bu yüzyılın sonuna kadar sıcaklık artışının 1.5 dereceye çıkacağı belirtildi. Raporu değerlendiren uzmanlar, "Hem gezegenimiz hem de bizler büyük risk altındayız. Harekete geçmemiz gerekiyor" dedi. Birleşmiş Milletler'e bağlı Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nin (IPCC) 5. Değerlendirme Raporu, dün İsveç'in başkenti Stockholm'de düzenlenen Küresel İklim Değişikliği Konferansı'nda açıklandı. Küresel iklim değişikliğinin bilimsel temellerinin ve iklim değişikliğine neden olan etkenlerin değerlendirildiği 2 bin sayfalık raporun yayınlanan ilk bölümünde çarpıcı veriler yer alıyor. Bölüm raporunda dünya liderlerine yol göstermesi için 20 sayfalık özeti niteliğinde. 

RAPORDA ÖNE ÇIKAN NOKTALAR

 Küresel ortalama yüzey (kara ve okyanus) sıcaklığı verileri, 1901-2012 döneminde yaklaşık 0.9 C'lik bir artış gösterdi.
 
 Küresel ortalama deniz düzeyi 1901-2010 döneminde 19 cm yükseldi. Deniz düzeyi yükselmesini sürdürecek.
 
 Küresel ölçekte soğuk gün ve gecelerin sayıları azalmış, sıcak gün ve gecelerin sayısı artmıştır.
 
 Küresel yüzey sıcaklığı değişikliği, 21. yüzyılın sonuna kadar sanayi öncesi döneme göre 1.5 C'yi ve iki yeni senaryoya göreyse 2 C'yi aşacaktır.
 
 Küresel ısınma, 2100 yılı sonrasında da sürecektir.
 
 Geçen 30 yılda, küresel ölçekte 1850'den beri kaydedilen en sıcak ardışık 30 yıl, son 10 yıl ise en sıcak 10 yıldır.
 
 Grönland ve Antarktik buzulları geçen 20 yıllık dönemde kütle kaybetti ve küçülmeyi sürdürmekte. 

 Karbondioksit (CO2), metan (CH4) ve diazotmonoksit (N2O) gazlarının atmosferik birikimleri bugün itibariyle son 800 bin yıllık dönemde hiç olmadığı kadar yüksek bir düzeyde. 

 Karbondioksit birikimleri sanayi öncesi döneme göre yüzde 40 oranında arttı. 

 Okyanuslar atmosfere salınan insan kaynaklı karbonun yaklaşık yüzde 30'unu emmiş ve bu da okyanusların asitlenmesine yol açmıştır.
 
 Okyanuslar 1971-2010 döneminde kesin olarak ısınmıştır. 1870'ler ve 1971 arasındaysa olasılıkla ısınmıştır.

Sabah