logo

Doğu ve Güneydoğu’da antibiyotik kullanımı alarm veriyor

Antibiyotik kullanımının korkutucu seviyelere çıkması, Sağlık Bakanlığı’nı harekete geçirdi. E-reçete üzerinden Türkiye genelinde il il değerlendirme yapan bakanlık, hekimlerin her üç reçeteden birinde antibiyotik yazdığını saptadı. 2013 Şubat ayı itibarıyla en yüksek antibiyotik yazılan il yüzde 57 ile Gaziantep oldu.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), reçetelere yazılan antibiyotiklerin ortalamasının yüzde 15 olması gerektiğini belirtiyor. Reçete Bilgi Sistemi üzerinden il il değerlendirme yapan İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, Türkiye’deki ortalamanın ise yüzde 35 olduğu bilgisine ulaştı. Tüm sağlık kuruluşlarında e-reçeteye yazılan ilaçları tek tek inceleyen Sağlık Bakanlığı, Türkiye genelinde yılda 130 milyon reçete yazıldığını belirledi. Yazılan her üç reçetenin birinde ise antibiyotik bulunduğu bilgisine ulaştı.

DSÖ ve Türkiye ortalamasının çok üzerinde antibiyotik yazılan ilk 10 ilin Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan iller olması dikkat çekti. Buna göre en çok antibiyotik yazılan iller; Gaziantep, Diyarbakır, Şanlıurfa, Şırnak, Hatay, Hakkâri, Mardin, Batman, Adana ve Kilis olarak gerçekleşti. En az antibiyotik yazılan il ise yüzde 27’lik oranla Edirne oldu. İstanbul’da yılda 23 milyon 189 bin reçete yazılırken, reçetelerin içinde antibiyotiklerin oranı yüzde 35; Ankara’da ise yıllık 9 milyon 805 bin reçete içinde antibiyotiklerin oranı yüzde 33 olarak gerçekleşti.