logo

Trafik kazalarına karşı sivil polis denetimi

Emniyet, trafik kazalarını azaltmak için özel program hazırladı. Buna göre, 24 saat yol denetimi yapılacak. Sürücülerde ‘yakalanma’ algısını artırmak için sivil polisler kural ihlallerini ihbar edecek.

Araştırma yapan emniyet ölümlü, yaralanmalı kazaların en çok; aşırı hız, hatalı sollama, yakın takip, yorgunluk, çalışma ve dinlenme süresi ihlalinden kaynaklandığını tespit etti. Bunun üzerine trafik kazalarının yoğun görüldüğü; Kocaeli-İstanbul, Ankara-Kırıkkale, Afyonkarahisar, Konya, Aksaray, Bolu, Düzce ve Eskişehir gibi şehirlerarası yollara dönük özel denetim programı hazırlandı.

Tedbir programına göre, trafik ışıklarına müdahale edilerek akış sağlanabilecek. Otoyol ve bölünmüş yollarda radarlı hız denetimlerine ağırlık verilecek. Ayrıca, seyir halinde de hız denetimi yapılacak. Araçlar durdurulmadan da plakasına cezai işlem uygulanabilecek. Sürücüler üzerinde, ‘yakalanma riski’ algısını artırmak amacıyla, sivil giyimli polisler hatalı sollama, yakın takip, kırmızı ışık ihlali, seyir halinde telefonla konuşmak gibi ihlalleri ekiplere bildirecek. Emniyet kemeri, araçların ışık donanımları kontrol edilecek. İhlal durumunda anında ceza yazılacak.

Uykusuzluk ve yorgunluğun yoğunlaştığı sabah ve akşam saatleri için özel önlem planlandı. Güneşin de etkisiyle sürücülerin olumsuz etkilendiği 04.30-06.30 ile akşam üzeri 18.00- 20.00 saatleri arasında sürücüler uyku denetimine tabi tutulacak.

Bugün