logo

Masa başı çalışanlar dikkat !

Başlarda egzersiz ve ağrı kesiciyle tedavi edilebilen ağrılar, ilerleyen zamanlarda kronik hastalıklara dönüşebiliyor. Özellikle oturarak çalışanlarda rastlanan bel ağrıları, kişinin bel fıtığı olma riskini de artırıyor. Stresli çalışma koşulları altında şiddetlenen ağrılara karşı en iyi çözüm ise doğru bir oturma şekli ve düzenli egzersizler.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Doktoru Mustafa Çorum ile bel ağrılarına karşı ne tür önlemler alınması gerektiğini anlattı:

"45 yaş altındaki çalışanlarda fiziksel fonksiyonları kısıtlayan nedenlerden biri de bel ağrısıdır. Biz çalışanlarda bel ağrılarını tetikleyen faktörleri üç grupta toplayabiliriz. Bunlar işle ilgili, kişisel ve psikolojik faktörlerdir. İşle ilgili riskler; ağır işlerde çalışmak, uzun süreli aynı pozisyonda çalışmak ve öne eğilerek çalışmaktır. Kişisel faktörler olarak; kondisyon eksikliğinin yani hareket azlığının, sırt-bel kaslarının güçsüzlüğünün, şişmanlık ve sigara içmenin bel ağrısını tetiklediğini söyleyebiliriz. Psikolojik faktörleri ise çalışanın işindeki memnuniyetsizliği, monotonlaşan iş koşulları ve stres olarak sıralayabiliriz."

Dr. Çorum şunları aktardı:

"Günlük yaşam ve iş ortamında belimizi doğru kullanmalıyız. Mesela ayaktayken veya otururken duruşunuza dikkat edin. Ağır eşyaları doğru bir şekilde kaldırın ve taşıyın. Doğru uzanın, doğru dönün, doğru öne eğilin. Yatağınızı iyi seçin, doğru uyuma pozisyonunda uyuyun. Düzenli egzersiz yapın. Kondisyonunuzu iyi tutun ve bel ağrılarını tetikleyen risk faktörlerinden mümkün olduğunca uzak durun. Çalışanlar otururken her zaman sırtı sandalyeye değecek şekilde oturmalı ve bel kavsini koruyacak bir yastık kullanmalıdır. Çalışma sırasında omurganın aşırı derecede öne ve arkaya gerilmesi veya yanlara bükülmesini oluşturan hareketler ve pozisyonlardan kaçınmalıdır. Bilgisayar ekranı çok uzak olmamalı, ekran göz hizasının ne çok üstünde ne de çok altında olmalıdır. Dizler 90 derecelik bir açıda duracak şekilde çalışılmalıdır. Gün içinde ara ara molalar verilip kas ve eklemlere dinlenme ve yenilenme fırsatı verilmelidir. Ara ara koltuk ayarları değiştirilmelidir. Bu sayede koltuk ayarı eklemlerin duruşunu da değiştirdiği için koltuğun neden olduğu kas ezilmelerini ve gerilmelerinin de önüne geçebiliriz."

Hürriyet