logo

Trafik kazalarında en büyük pay yanlış lastikte

Geçen yıl 1 milyon 296 bin kaza yaşandı. Bu kazalardan araç kaynaklı olanların yüzde 59'u yanlış lastik seçimi nedeniyle meydana geldi...
Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre, dünyada ölüm nedenleri arasında trafik kazaları ilk 10’da yer alıyor. Türkiye’de de trafik kazaları büyük can kayıplarına neden oluyor. Kazaların büyük bir yüzdesi sürücü hatalarından dolayı yaşanıyor.
Araç kaynaklı kazalarda ise en büyük neden lastikler. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa İlhan, “Türkiye’de ise araç kaynaklı kazaların başında yüzde 59 ile lastik kaynaklı kazalar geliyor. Yani doğru lastik seçimi aslında büyük önem taşıyor, frenden kaynaklanan sorunlar ise yüzde 10 oranında ikinci sırada bulunuyor” dedi.
Türkiye’de mevsime uygun lastik kullanımının çok düşük seviyelerde kaldığını ifade eden İlhan, ömrünü doldurmuş lastiklerle de yola çıkmanın kazalara davetiye çıkardığını söyledi. 
Sıcaklarının arttığı günlerde kış lastiklerinin kullanılması hem fren mesafesini, hem de yakıt tüketimini artırıyor. Ancak raf süresi 10 yıldan eski olan ve diş derinliği 1.6mm’den az olan yaz lastikleri de yeterli tutunmayı sağlayamadığından trafik kazaları için risk faktörüdür” diye konuştu.

Bugün Gazetesi