logo

Etiyopya ile Mısır arasında Nil Nehri gerilimi

Etiyopya'nın Nil üzerinde baraj inşa etme planına Mısır'dan tepki geldi.
Uzun yıllara dayanann Nil sularının paylaşımı sorunu yine gündemde. Etiyopya Hükümet Sözcüsü Brihit Simon, baraj inşası öncesi Nil nehrinin kollarından biri olan Mavi Nil'in yatağının değiştirilmesi çalışmalarına başladıklarını ilan etmiş ve nehir yatağının değiştirilmesi çalışmasını Etiyopyalıların hafızasına kazınacak tarihi bir olay olarak yorumlamıştı.
Meselenin Mısır tarafından uluslararası mahkemelere taşınması beklenirken Kahire yönetiminden yeni bir açıklama geldi.
Mısır Sulama Bakanı Muhammed Bahaeddin, Mısır'ın Nil sularının debisini etkileyecek bütün projeleri prensipte reddettiğini belirterek, "Etiyopya'nın Nil suları üzerinde Nahda Barajı inşası için çalışmalara başlaması Mısır'ın buna onay verdiği anlamına gelmiyor. Mısır'ın Nil sularındaki hakkından taviz vermesi söz konusu değil" dedi.
Mısır'da 1929 yılında işgalci konumundaki İngiltere, Nil Nehri'nin sularının yüzde 80 oranında kullanım hakkını Mısır'a vermişti. 1950'lerde imzalanan anlaşmada da Mısır'ın avantajlı konumu korunuyor. Nehrin kaynağında bulunan bazı ülkeler ile Etiyopya ise 1929 yılında İngiltere'nin Mısır'a verdiği hakkın günümüzde geçerli olmadığını bu nedenle paylaşımın yeniden yapılmasını isterken, Mısır ile Sudan bu isteklere şiddetle karşı çıkıyor.

Etiyopya Nil üzerinde 4 baraj inşa etmek istiyor. Bunu da sulama amaçlı değil elektrik üretimi için yapmak istediğini açıkça belirtiyor.