logo

Taşeronun kıdem fonundaki tazminat tutarı netleşti

Taşeron işçilerin kıdem fonundaki tazminat tutarının işçi ücretinin 1/12'si olacağı belirtildi. Çalışma Bakanlığı, kamuda çalışan taşeron işçilerde uygulanacak kıdem fonunda tazminat tutarını netleştirdi. Yeni sisteme göre işçi ücretinin 12'de 1'i her ay fonda birikecek.
Bugün Gazetesi'nin haberine göre, çalışanların mevcut kıdem tazminatının yerine kurulması düşünülen Bireysel Kıdem Hesabı'nın (BKH) en kritik ayağı olan tazminat oranı büyük ölçüde netleşti.
Yeni Bireysel Kıdem Hesabı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik başkanlığında geçen hafta işçi, işveren ve hükümet temsilcileriyle yapılan üçlü danışma kurulunda ortaya çıktı.
Çalışma Bakanlığı, hazırladığı teknik çalışmayla, kamudaki taşeron işçilere uygulamayı düşündüğü kıdem tazminatının formülünü açıklarken, gelecekte bütün çalışanlara yansıyacak yeni kıdemin de ipuçlarını verdi.
Bakanlığın taşeron düzenlemesinin eski ve yeni halini açıkladığı raporda yer alan bilgilere göre, BKH sistemine geçilemezse kamuda, alt işverenin yanında çalışan işçilerin kıdem tazminatı güvenceye alınacak.

Tazminatın hesaplanmasında "işçi ücretinin 1/12'si" esas alınacak, hak edişten kesilecek bu tutar fonda biriktirilecek ve daha sonra işçiye ödenecek. Bu tutar, halen çalışanların sahip olduğu kıdem tazminatı hakkıyla aynı düzeyde. Dolayısıyla BKH'nin kurulması işçilerin tazminatının hesaplanmasında herhangi bir hak kaybına yol açmayacak.