logo

Türk şirketleri Irak'ta petrol buldu

İki Türk Şirketi Genel Energy ve Petoil, Irak'ın kuzeyindeki Chia Surkh sahasında büyük bir petrol keşfine imza attı.
Genel Energy'den yapılan açıklamaya göre, Irak'ta faaliyet gösteren iki Türk Şirketi Genel Energy ve Petoil, Irak'ın kuzeyindeki Chia Surkh sahasında petrol buldu. İlk test sonuçlarına göre saha rezervinin oldukça yüksek olduğu tahmin ediliyor.
Açıklamada, bölgede bu yıl Genel Energy'nin açmayı planladığı 5 arama kuyusundan ilki olan CS 10 kuyusunda yapılan çalışmalar neticesinde günlük yaklaşık 11 bin 950 varil petrol üretilebileceği, sahada kaliteli petrolün yanı sıra gaz da bulunduğu bildirildi.
Irak'ta 1902 yılında sondaj yapılan ilk kuyu olma özelliğini taşıyan Chia Surkh sahası, o günlerdeki teknik yetersizlikler nedeniyle derine inilemediği için bırakılmıştı.
Genel Energy İcra Kurulu Başkanı Mehmet Sepil, konuyla ilgili olarak, bu yönüyle Kerkük'ten dahi eski olan kuyuda kaliteli hafif petrol ve ayrıca gaz test edildiğini belirterek, "Irak Kürt Bölgesinde en uzun süre faaliyet gösteren şirketler olarak bu tarihi sahada böyle bir başarıya dokuz ay gibi kısa bir sürede imza atmak gurur verici" açıklamasını yaptı.

Genel Energy'nin sahadaki ortağı Petoil Yönetim Kurulu Başkanı Güntekin Köksal ise "Irak'ın en eski sondaj sahasında bu kadar kaliteli petrol bulmanın keyfini yaşıyoruz. Bunu iki Türk şirketi olarak başarmış olmak bizim için ayrıca heyecan verici. Sahada hızlı bir geliştirme programıyla 2014 yılında üretime geçilmesi planlanıyor" ifadelerini kullandı.