logo

Türkiye'de her yıl 175 bin kişiye kanser teşhisi konuyor

Bursa İl Halk Sağlığı Müdürü Resul Özbek, Türkiye’de her yıl yaklaşık 175 bin kişiye kanser teşhisi konulduğunu söyledi.
Resul Özbek, Dünya Kanser Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, kanserin dünyada ve Türkiye'de sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklardan sonra ikinci sırada gelen önemli bir toplum sağlığı sorunu olduğuna dikkat çekti. Erken teşhisin her hastalıkta olduğu gibi kanserde de en önemli ayrıntı olduğunu ifade eden Özbek, Türkiye'de yılda yaklaşık 175 bin kişiye kanser teşhisi konulduğu hatırlattı.
Özbek, şu bilgileri verdi: "Halk Sağlığı Müdürlüğü Kanser Kayıt Merkezi, 2000 yılından beri aktif sistemle kanser kayıtçılığını sürdürmektedir. Bursa ikametli olguların yanı sıra çevre illerden gelen vakaların da kayıtları bulunmaktadır. Bursa ili veri tabanının dörtte biri il dışı verilerden oluşmaktadır. Veri tabanında ilk iki sırayı sırasıyla erkeklerde, akciğer kanserleri ile prostat kanserleri, kadınlarda ise meme kanseri ve kolerektal kanserleri almaktadır."
Kanserin koruyucu ve tedavi edici sağlık hizmetlerinin hedeflerine ulaşması ile dünyada en korkulan hastalık olmaktan çıkacağını belirten Özbek, "İlimizde de ‘Kanser Önlenebilir' sloganı ile etkinlikler yapılmaktadır. Amacımız kanserden korunma ve hayat boyu kanser riskini azaltmaya yönelik plan ve projelerle kanserle savaşı desteklemektir." diye konuştu.

Milli Gazete